ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαλείπουσα νηστεία: Ο απαραίτητος κανόνας για χάσετε βάρος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος για να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος.

Διαλείπουσα νηστεία: Ο απαραίτητος κανόνας για χάσετε βάρος
Bigstock

Μια νέα ανασκόπηση επιμέρους μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χρονικός περιορισμός σίτισης δεν αρκεί για να χάσετε σωματικό λίπος.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και το πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία, συνόψισαν τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την πρακτική της καθημερινής νηστείας ως διατροφικό πρότυπο.

Απώλεια βάρους: Ο κανόνας του θερμιδικού ελλείμματος ισχύει και στη διαλείπουσα νηστεία

Πολλά δεδομένα έχουν συλλεχθεί όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτοντας πολλαπλές πτυχές του τρόπου με τον οποίο η διαλείπουσα νηστεία επηρεάζει το σώμα. Ένα από τα βασικά μέτρα είναι ότι η διαλείπουσα νηστεία πρέπει να συνδυαστεί με τη διαχείριση της πρόσληψης θερμίδων, προκειμένου να είναι ορατή η όποια απώλεια βάρους. Εν τέλει, είναι η μείωση των συνολικών θερμίδων που κάνει τη διαφορά και όχι τα μεγάλα διαλείμματα μεταξύ των γευμάτων.

“Όταν κάνετε διαλείπουσα νηστεία, εξακολουθεί να ισχύει ο θεμελιώδης κανόνας ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες απ' όσες καίμε, εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Αυτό σημαίνει ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν σας δίνει το ελεύθερο να φάτε απεριόριστες ποσότητες φαγητού. Είναι βασική φυσιολογία και η νηστεία δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό”, λέει ο μοριακός βιολόγος, δρ. Philip Ruppert από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Η νέα ανασκόπηση καλύπτει πολλά πράγματα, εξετάζοντας τις επιπτώσεις που έχει η διαλείπουσα νηστεία σε μοριακό επίπεδο. Αυτές περιλαμβάνουν τη διάσπαση λιπαρών οξέων του σώματος για την παροχή ενέργειας και την κετογένεση (όταν τα υψηλά ποσοστά αυτής της διάσπασης των λιπαρών οξέων αναγκάζουν το ήπαρ να παράγει κετόνες).

Η ανασκόπηση εξέτασε επίσης τα συναισθήματα ευφορίας που νιώθουν μερικοί άνθρωποι μετά από αρκετές ημέρες νηστείας, καθώς συναισθήματα αγαλλίασης αρχίζουν να αντικαθιστούν εκείνα της πείνας. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στις μεταβαλλόμενες χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα και στον εγκέφαλο.

Αυτό είναι κάτι που έχει βιώσει ο ίδιος ο δρ. Ruppert, ενώ εφάρμοζε τη διαλείπουσα νηστεία. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μια πιθανότητα είναι ότι οι κετόνες παρέχουν ενέργεια πιο αποτελεσματικά στον εγκέφαλο, οπότε αυτός λειτουργεί σε μια πιο... χαρούμενη κατάσταση.

“Ο εγκέφαλος τροφοδοτείται με κετόνες κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να βιώσετε αυτήν την πνευματική διαύγεια”, λέει ο Ruppert.

Υπάρχουν ποικίλες διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαλείπουσα νηστεία, με μερικούς ανθρώπους να μην τρώνε για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και άλλους να μην τρώνε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας.

Και η ερευνητική ομάδα επισημαίνει πολλά οφέλη για την υγεία της νηστείας πέρα από την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης αρτηριακής πίεσης. Αυτό που είναι σαφές όμως είναι ότι ο καθένας είναι διαφορετικός στην ανταπόκρισή του στη νηστεία και είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν σκέφτεστε να μειώσετε την πρόσληψη τροφής.

“Υπάρχουν πράγματι πολλά οφέλη για την υγεία από τη διαλείπουσα νηστεία, αλλά η καθαυτή νηστεία δεν οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους, επισήμανε ο δρ. Ruppert.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Trends in Endocrinology and Metabolism.

Πηγή: sciencealert.com