ΥΓΕΙΑ

Υψηλός κίνδυνος ανεπάρκειας σιδήρου για τα υπέρβαρα παιδιά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Έχουμε συνηθίσει τους κινδύνους υγείας λόγω έλλειψης σε σημαντικά συστατικά να τις συνδέουμε με τον υποσιτισμό ή το ελλιπές βάρος.

Υψηλός κίνδυνος ανεπάρκειας σιδήρου για τα υπέρβαρα παιδιά
Bigstock

Τώρα, μια νέα έρευνα έδειξε, ότι και το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία θέτει παιδιά και νεαρούς ενήλικες σε σημαντικά υψηλό κίνδυνο έλλειψης σιδήρου.

Τα ευρήματα έγιναν από διατροφολόγους στο πανεπιστήμιο του Λιντς της Αγγλίας, αφότου εξέτασαν χιλιάδες επιμέρους ιατρικές μελέτες από 44 χώρες. Σε αυτές τις μελέτες συμμετείχαν άτομα κάτω των 25 ετών, των οποίων τα επίπεδα σιδήρου και άλλων βιταμινών και μετάλλων καταγράφηκαν μαζί με το βάρος τους.

Η ανάλυση έδειξε ότι η έλλειψη σιδήρου συσχετίστηκε τόσο με λιποβαρή όσο και με υπέρβαρα παιδιά και εφήβους. Ωστόσο, ελλείψεις ψευδαργύρου και βιταμίνης Α παρατηρήθηκαν μόνο σε υποσιτισμένα παιδιά. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Global Health.

Σιδηροπενική αναιμία λόγω υπερβολικού βάρους

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, μια κατάσταση που οδηγεί σε ανεπαρκή υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, χλωμό δέρμα, εύθραυστα νύχια και κακή όρεξη. Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως καρδιακά προβλήματα (π.χ. ακανόνιστος καρδιακός παλμός), πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης σε έγκυες γυναίκες και καθυστερημένη ανάπτυξη σε μικρά παιδιά.

Κάποιες παλιότερες μελέτες επίσης έχουν εντοπίσει την έλλειψη σιδήρου ως πρόβλημα σε ενήλικες που ζουν με παχυσαρκία, αλλά η τελευταία έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη συσχέτιση στα παιδιά.

“Η σχέση μεταξύ του υποσιτισμού και των κρίσιμων μικροθρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία είναι καλά εδραιωμένη, αλλά λιγότερα είναι γνωστά για τον κίνδυνο ελλείψεων σε σίδηρο, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο σε παιδιά και εφήβους που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κάτι που συνιστά μια κρυφή μορφή υποσιτισμού. Η έρευνά μας είναι εξαιρετικά σημαντική δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της παχυσαρκίας στα παιδιά. Ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε αυξημένη αναγνώριση του προβλήματος από τους επαγγελματίες υγείας και σε βελτιώσεις στην κλινική πρακτική και φροντίδα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Xiaomian Tan σε δελτίο τύπου.

Πώς η παιδική παχυσαρκία οδηγεί σε ανεπάρκεια σιδήρου

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη σιδήρου σε υπέρβαρα παιδιά οφείλεται πιθανώς σε μηχανισμούς που διαταράσσουν τη φλεγμονή και ρυθμίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

“Μέχρι την ηλικία των 11 ετών -εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο- ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι ακόμη και σε υπέρβαρα παιδιά η φλεγμονή που οδηγεί σε ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Η κατάσταση του σιδήρου μπορεί να είναι το πιο εντυπωσιακό εύρημα, αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι ότι η παρατεταμένη φλεγμονή οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και λιπώδες ήπαρ”, δήλωσε η επόπτρια της έρευνας, Bernadette Moore.

Για την μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση των επιπέδων σιδήρου, οι ερευνητές συνιστούν την ενίσχυση τόσο της σωματικής δραστηριότητας, όσο και της διατροφής, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων.

Πηγή: medicaldaily.com