ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ωφέλιμη η ψυχοθεραπεία για όσους πάσχουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Τα συμπτώματα του πεπτικού μπορούν να αυξήσουν το στρες και το άγχος τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να ενισχύσουν την ένταση των συμπτωμάτων. 

Ωφέλιμη η ψυχοθεραπεία για όσους πάσχουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος όμως μπορεί να σπάσει με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας.

Μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Clinical Gastroenterology and Hepatology, ανακάλυψε ότι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου φαίνεται να διαρκούν τουλάχιστον 6-12 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας. Η έρευνα ανέλυσε τα αποτελέσματα 41 κλινικών δοκιμών σε διάφορες χώρες και περιέλαβε περισσότερους από 2.200 ασθενείς.

Η ερευνήτρια Lynn S. Walker, του Vanderbilt University Medical Center, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε τη μακροπρόθεσμη επίδραση της ψυχοθεραπείας στη νόσο.

Όπως σημείωσε, το μέτριο όφελος που η ψυχοθεραπεία δίνει βραχυπρόθεσμα συνεχίζεται μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η νόσος είναι χρόνια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει καλή ιατρική αντιμετώπιση.

Η ερευνήτρια Kelsey Laird, δήλωσε ότι η νόσος είναι καλό παράδειγμα του πώς συνδέονται το σώμα με το πνεύμα.

Η ανάλυση δεν ανακάλυψε σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα διαφόρων ειδών ψυχοθεραπείας. Ανακάλυψε επίσης ότι η διάρκεια δεν έπαιζε ρόλο.

Άλλο εύρημα ήταν ότι η ψυχοθεραπεία μέσω υπολογιστή φάνηκε να είναι το ίδιο αποτελεσματική με την κατά πρόσωπο.

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα, τι να προσέχετε