Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πώς συνδέεται με την άνοια
Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί πολλά για τη σχέση του εντέρου και του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, μπορούν να συμβάλουν στην άνοια, παραμένει όμως άγνωστο πώς επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία.
Νέα έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Σουηδία, αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και της ταχύτερης γνωστικής έκπτωσης σε ασθενείς με άνοια. Η μελέτη υποδεικνύει την ανάγκη για εξατομικευμένες θεραπείες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να επιδεινώσει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με άνοια», λέει η κύρια ερευνήτρια Hong Xu, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Σουηδία. «Αυτό ανοίγει τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές στρατηγικές φροντίδας με στενότερη παρακολούθηση και στοχευμένη θεραπεία, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων».
Το έντερο μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σουηδικό μητρώο για γνωστικές διαταραχές/άνοια για να εντοπίσουν άτομα που ανέπτυξαν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μετά τη διάγνωση άνοιας.
Συνολικά 111 άτομα με άνοια και νεοδιαγνωσμένο ευερέθιστο έντερο συγκρίθηκαν με 1.110 άτομα με άνοια αλλά χωρίς ευερέθιστο έντερο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στη βαθμολογία MMSE (Mini-Mental State Examination), η οποία είναι μια κοινή μέτρηση της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου, και συνέκριναν τα ποσοστά της εξασθένησης μεταξύ των δύο ομάδων. Μελέτησαν επίσης πώς άλλαξαν οι βαθμολογίες MMSE πριν και μετά τη διάγνωση IBD στην πρώτη ομάδα.
Ταχύτερη γνωστική έκπτωση
Τα άτομα με άνοια και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρουσίασαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση, με την έκπτωση να είναι πιο έντονη μετά τη διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου σε σύγκριση με πριν. Τα άτομα και με τις δύο διαγνώσεις, έχασαν σχεδόν 1 βαθμό MMSE περισσότερο ανά έτος σε σύγκριση με εκείνα που είχαν μόνο άνοια.
«Αυτή η έκπτωση είναι κλινικά σημαντική και συγκρίσιμη με τη διαφορά μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν το νέο φάρμακο για την νόσο του Alzheimer, το donanemab, και εκείνων που δεν το λαμβάνουν», λέει η Δρ. Xu. «Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πώς οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου επηρεάζουν τον εγκέφαλο και αν η θεραπεία τους μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση».
Τε ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gut.