ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλτσχάιμερ: Βρετανοί επιστήμονες προτείνουν ριζοσπαστική μέθοδο για την αντιμετώπισή του

Βρετανοί ερευνητές σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Brain υποστηρίζουν ότι η αναστολή της παραγωγής νέων ανοσοκυττάρων στον εγκέφαλο, μπορεί να μειώσει τα προβλήματα μνήμης που παρατηρούνται στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Βρετανοί επιστήμονες προτείνουν ριζοσπαστική μέθοδο για την αντιμετώπισή του

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, πέτυχαν, μπλοκάροντας φαρμακευτικά τον υποδοχέα CSF1R, να σταματήσουν την παραγωγή των μικρογλοίων στους εγκεφάλους ποντικιών, με θετικές επιδράσεις ως προς τη μνήμη.

Επίσης, η φαρμακευτική εμπλοκή του υποδοχέα εμπόδισε την απώλεια επικοινωνίας μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, κάτι που συνήθως συμβαίνει στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι Βρετανοί ερευνητές προκρίνουν, δηλαδή, τη στόχευση της εγκεφαλικής φλεγμονής που προκαλείται από τη συσσώρευση των μικρογλοίων, ως μέθοδο αναστολής της εξέλιξης της νόσου.

Η ιδέα προέκυψε από το γεγονός ότι σε πτωματικούς ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν κατ’ επανάληψη εντοπιστεί αυξημένα μικρογλοία.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε κοντά στο να αποδείξουμε ότι η συγκεκριμένη εγκεφαλική οδός παίζει ρόλο στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το επόμενο βήμα είναι να συνεργαστούμε στενά με την φαρμακευτική βιομηχανία για να βρούμε ένα ασφαλές και κατάλληλο φάρμακο που θα μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους», εξήγησε ο Δρ Ντιέγκο Γκομεζ-Νικολα.

Η επιστημονική αυτή εξέλιξη δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για νέες πιο αποτελεσματικές θεραπείες, καθώς τα υπάρχοντα φάρμακα για την άνοια στοχεύουν τις αμυλοειδείς πλάκες που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.