ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Λήξη της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα το τέλος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, καθώς σταμάτησε η μετάδοσή του στη Λιβερία.

ΠΟΥ: Λήξη της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική

«Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στη Λιβερία και δηλώνει πως όλες οι γνωστές αλυσίδες μετάδοσης του ιού στη Δυτική Αφρική έχουν σταματήσει», ανέφερε ο οργανισμός.

Ωστόσο «δεν έχει τελειώσει η δουλειά» και άλλα «ξεσπάσματα αναμένονται», προειδοποίησε ο ΠΟΥ, υπενθυμίζοντας πως ο ιός είχε επανεμφανιστεί δύο φορές στη Λιβερία μετά τη λήξη της επιδημίας.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», είπε ο Πέτερ Γκράαφ, διευθυντής του ΠΟΥ, υπεύθυνος για τον Έμπολα, σε συνέντευξη Τύπου.

Μετά τη Σιέρα Λεόνε στις 7 Νοεμβρίου και τη Γουινέα στις 29 Δεκεμβρίου, στη Λιβερία συμπληρώνεται σήμερα η 42η ημέρα –δύο φορές η περίοδος επώασης του ιού– αφότου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο αρνητικό τεστ στον τελευταίο αποθεραπευθέντα ασθενή.

Η επιδημία που ξεκίνησε το 2013 στη Δυτική Αφρική, η πιο σοβαρή μετά την ταυτοποίηση του ιού πριν από 40 χρόνια, έχει προκαλέσει περισσότερους από 11.000 θανάτους.