ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η καθημερινή συνήθεια που προστατεύει από την άνοια

Η άνοια είναι η καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου και η σταδιακή μείωση των νοητικών λειτουργιών.

Η καθημερινή συνήθεια που προστατεύει από την άνοια

Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 60 ετών και εξελίσσεται προοδευτικά σε 8 με 10 χρόνια κατά μέσο όρο.

Εκτιμάται ότι το 5-10% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω προσβάλλεται από κάποια μορφή άνοιας, με τη συχνότητα να διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 65 χρόνων.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνοντας δεν εγκαταλείπουν μια συγκεκριμένη συνήθεια, μπορεί να προστατευτούν από την άνοια.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οδήγηση βοηθά το άτομο να αποφύγει τη νοητική εξασθένηση, καθώς ενθαρρύνει τον οδηγό να παραμείνει σε εγρήγορση, δίνοντάς του αίσθηση αυτοελέγχου, προσωπικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

bigstock Portrait Of Smiling Senior Cou 78526400

Η χρήση του αυτοκινήτου μπορεί να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους που δεν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να βγουν από το σπίτι και να είναι πιο ενεργητικοί.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης, ότι όταν οδηγοί μεγαλύτερης ηλικίας σταματούν να οδηγούν η ψυχική και σωματική τους υγεία εξασθενεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Ο Guohua Li από το Πανεπιστήμιο Columbia, δήλωσε ότι για πολλούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας η οδήγηση είναι βασική για την καθημερινότητά τους και αποτελεί ισχυρό δείκτη αυτοελέγχου, προσωπικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, είναι σχεδόν αναπόφευκτο το δίλημμα να σταματήσει κάποιος να οδηγεί καθώς γερνάει, αφού παρατηρείται έκπτωση των νοητικών και σωματικών λειτουργιών.

Είναι σημαντικό ωστόσο, όταν έρθει η ώρα της απόφασης, να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις της διακοπής της οδήγησης προκειμένου να διατηρηθεί η κινητικότητα και οι δραστηριότητες του ατόμου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.

Διαβάστε επίσης:

7 μύθοι και αλήθειες για την άνοια

Άνοια: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο έως κατά 48%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ