ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία αρκετές ώρες ή και μέρες πριν από μια χειρουργική επέμβαση, πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού.

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Εάν δεν τηρηθούν οι οδηγίες των ειδικών, μπορεί η επέμβαση να χρειαστεί να αναβληθεί ή να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα της ανάρρωσης μετά το χειρουργείο.

Δείτε ποια είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση.

1. Ξύρισμα ποδιών

Είναι λογικό μια ασθενής να θέλει να είναι περιποιημένη πριν εκτεθεί στην ομάδα των γιατρών, όμως το ξύρισμα οδηγεί σε μικροσκοπικά κοψίματα στο δέρμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από κάθε είδους μικρόβια. Ο ίδιος ο γιατρός θα πρέπει να αφαιρέσει την περιττή τριχοφυΐα, από τα σημεία που κρίνει ότι είναι απαραίτητο, την ημέρα του χειρουργείου και όχι την προηγούμενη. Μία εβδομάδα αποχής από το ξύρισμα εξασφαλίζει ότι οποιαδήποτε πληγή στο δέρμα έχει επουλωθεί επαρκώς.

2. Δραστική απώλεια βάρους

Οι γιατροί συνιστούν στους υπέρβαρους ασθενείς να χάσουν μερικά κιλά πριν από ένα προγραμματισμένο χειρουργείο. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών από την αναισθησία, καθώς χρειάζεται να χορηγηθεί στον ασθενή μεγαλύτερη ποσότητα αναισθητικού. Παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων, καθώς το λίπος δεν αιματώνεται καλά και οι πληγές επουλώνονται με πιο αργό ρυθμό. Ωστόσο, η λύση δεν βρίσκεται σε κάποια δίαιτα εξπρές. Η απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα (περίπου πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα) συνδέεται με σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα μετά τη χειρουργική επέμβαση αλλά και τη λειτουργία ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

3. Χρήση φυτικών συμπληρωμάτων χωρίς σχετική ενημέρωση του γιατρού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουν πριν από μια χειρουργική επέμβαση. Αρκετοί ασθενείς όμως παραλείπουν να αναφέρουν ότι λαμβάνουν φυτικά συμπληρώματα, όπως το συμπλήρωμα σκόρδου, τζίνσενγκ ή τζίντζερ (πιπερόριζα), τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

4. Τσίχλα

Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τις στερεές τροφές πριν από το χειρουργείο. Για να αντιμετωπίσουν την πείνα αλλά και το άγχος τους, αρκετοί καταφεύγουν στην τσίχλα. Η τακτική αυτή είναι λάθος, καθώς η τσίχλα προωθεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ιδιαίτερα εάν τα οξέα μεταφερθούν στους πνεύμονες.

5. Μανικιούρ

Τα νύχια πρέπει να είναι κομμένα πριν το χειρουργείο, καθώς κάτω από το νύχι συχνά κρύβονται μικρόβια. Ωστόσο, το νύχι δεν πρέπει να καλύπτεται από βερνίκι. Οι γιατροί χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές ώστε να μετρούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Η συσκευή εφαρμόζει στο δάχτυλο, οπότε πρέπει να έχει αφαιρεθεί το βερνίκι πριν το χειρουργείο.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν έπειτα από χειρουργική επέμβαση καρδιάς
Ποιες ημέρες είναι ιδανικές για να υποβληθείτε σε επέμβαση και για ποιο λόγο