ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Εκρηκτική η εξάπλωση του Ζίκα

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Εκρηκτική η εξάπλωση του Ζίκα

Επείγουσα συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την 1η Φεβρουαρίου.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για το λόγο αυτό συγκαλεί επείγουσα διάσκεψη για την 1η Φεβρουαρίου για τον ιό Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται «με εκρηκτικό τρόπο» στην αμερικανική ήπειρο, όπου αναμένεται η εκδήλωση 3 έως 4 εκατομμυρίων κρουσμάτων εντός του έτους.

Εκφράζοντας ανησυχία για την «πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο» και απέναντι στην πιθανή σύνδεσή του με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών και νευρολογικών συνδρόμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε σε επείγουσα σύσκεψη την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για τη Δευτέρα ώστε να αποφασισθεί εάν η επιδημία «συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ο ιός εντοπίσθηκε τον περασμένο χρόνο στην αμερικανική ήπειρο, όπου εξαπλώνεται κατά εκρηκτικό τρόπο. Το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε στη Γενεύη η διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν.

bigstock Zika Virus Mosquito Grunge Ra 115981220

Ήδη η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν αναφέρει περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από τον ιό κατά την παραμονή τους σε πληγείσες περιοχές. Τρία άτομα στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και μία έγκυος, έχουν μολυνθεί σε ταξίδια τους στη νότια Αμερική.

Η ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών είναι εξαιρετικά ανήσυχη εξαιτίας της έλλειψης ανοσίας των πληθυσμών στις περιοχές που πλήττονται για πρώτη φορά και για την απουσία εμβολίων, ειδικευμένων θεραπειών, καθώς και ταχέων τεστ εντοπισμού του ιού.

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι «οι κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο είναι εξαιρετικά ισχυρό από το περασμένο έτος και ευνοεί την άνοδο της θερμοκρασίας της γης, θα αυξήσει φέτος τον πληθυσμό των κουνουπιών. Όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος chikungunya, ο ιός Ζίκα, ο οποίος έχει πάρει το όνομα του δάσους της Ουγκάντα όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1947, μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti (Κουνούπι Τίγρης).

«Μεγάλες επιδημίες μπορεί να προκληθούν σε πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποιεί ο ΠΟΥ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Δύο περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό Ζίκα δημιουργούν υπόνοιες για μετάδοσή του και μέσω της σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με αμερικανό υγειονομικό αξιωματούχο. «Τέτοιες περιπτώσεις καθιστούν βιολογικά πιθανή μια μετάδοση δια της σεξουαλικής επαφής, όμως σε αυτό το στάδιο η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, δηλαδή ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού», τόνισε η Δρ Αν Σουσάτ, υποδιευθύντρια των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Στην Λατινική Αμερική, η περισσότερο πληγείσα χώρα είναι η Βραζιλία, με 1,5 εκατομμύριο κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Χθες, η Ονδούρα ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα του ιού από τον Δεκέμβριο.

«Περιμένουμε 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα» κατά το 2016 στην αμερικανική ήπειρο, δήλωσε στη Γενεύη αξιωματούχος του ΠΟΥ, ωστόσο ο Οργανισμός θεωρεί ότι η έκταση της επιδημίας έχει υποτιμηθεί διότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει επιπλοκές.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση του ιού με την μικροκεφαλία και το σύνδρομο Gyllain-Barre, συνιστάται από τις Αρχές στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη στην Κολομβία, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο. Ωστόσο, ο ΠΟΥ διατηρεί επιφυλακτική στάση. «Δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο ιός μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα», δήλωσε ο υπεύθυνος για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάρκος Εσπινάλ, ενώ ο Δρ Μπρους Έιλουαρντ, υποδιευθυντής του Οργανισμού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να δώσει συμβουλή στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη, διότι αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, ο ιός είναι πιθανόν να εξαπλωθεί κατά τους θερμούς μήνες του έτους κατά μήκος των ανατολικών και των δυτικών ακτών για να φθάσει στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Διαβάστε επίσης:

Ιός Ζίκα: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιους απειλεί περισσότερο
Ιός Ζίκα: Ταξιδιωτική οδηγία από το ΚΕΕΛΠΝΟ