ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλτσχάιμερ: Ελπίδες για επιβράδυνση της νόσου από μια εγκεφαλική πρωτεΐνη

Η ενίσχυση μιας εγκεφαλικής πρωτεΐνης μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Ελπίδες για επιβράδυνση της νόσου από μια εγκεφαλική πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη κωδικοποιείται από το γονίδιο BDNF (εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας) και οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι με τα υψηλότερα επίπεδα λειτουργίας του BDNF είχαν 50% λιγότερη απώλεια μνήμης και σκέψης, συγκριτικά με συνομηλίκους τους με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Αρον Μπουσμαν, καθηγητή στο τμήμα Νευρολογικών Επιστημόνων του αμερικανικού πανεπιστημίου, μελέτησαν την επίδραση του BDNF σε δείγμα 535 ατόμων, κατά μέσο όρο 81 ετών, μέχρι το θάνατό τους.

Οι ερευνητές έλεγχαν επί έξι χρόνια τις γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων. Μετά το θάνατό τους, εξέτασαν και τα επίπεδα του BDNF στον εγκέφαλό τους. Μετά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των δύο μετρήσεων, διαπίστωσαν ότι ακόμα και τα άτομα με τις περισσότερες αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο, αλλά με τα υψηλότερα επίπεδα του BDNF είχαν βραδύτερη πνευματική εξασθένηση συγκριτικά με εκείνους που είχαν τα ελάχιστα επίπεδα BDNF.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ενίσχυση των επιπέδων του BDNF στον οργανισμό είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Τα συμπτώματα ανάλογα με το στάδιο της νόσου - Πώς θα προφυλαχθείτε

Τι νιώθει ένα άτομο με Αλτσχάιμερ: Το animation που "συγκίνησε" το Youtube...