ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άμεσες μεταρρυθμίσεις από πλευράς ΠΟΥ ζητά ο ΟΗΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρειάζεται επείγουσες μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητά του να ανταποκρίνεται σε κρίσεις δημόσιας υγείας. Εάν δεν αναλάβει αμέσως δράση, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει χιλιάδες ζωές, αναφέρει το προσχέδιο νέας έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών.

Άμεσες μεταρρυθμίσεις από πλευράς ΠΟΥ ζητά ο ΟΗΕ

Η έκθεση με τίτλο «Προστατεύοντας την Ανθρωπότητα από Μελλοντικές Κρίσεις Υγείας» προστίθεται σε μια σειρά κειμένων που υπογράφουν ειδικοί σε θέματα διεθνούς δημόσιας υγείας και είναι ιδιαίτερα επικριτικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντέδρασε ο ΠΟΥ στην επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για να εξασφαλιστεί ότι ο ΠΟΥ θα ενισχυθεί» ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα να αντιδρά αποτελεσματικά και άμεσα, προειδοποιεί το προσχέδιο της έκθεσης του ΟΗΕ, το οποίο δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο και δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο.

«Ο υψηλός κίνδυνος μειζόνων κρίσεων δημόσιας υγείας έχει υποτιμηθεί ευρέως», ενώ το επίπεδο «προετοιμασίας της διεθνούς κοινότητας και των δυνατοτήτων της να αντιδράσει είναι ανησυχητικά ανεπαρκές», σύμφωνα με τους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών που ανέλαβαν να εκπονήσουν μελέτη μετά την επιδημία του Έμπολα και τη διεθνή κρίση που προκάλεσε.

«Εάν ο ΠΟΥ δεν προχωρήσει σε επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, η επόμενη μείζων πανδημία θα προκαλέσει χιλιάδες θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν σε διαφορετική περίπτωση να προληφθούν», αναφέρεται στο κείμενο αυτό.

bigstock Concept A World Of Dangerous D 106206056

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην αντίδραση στον ιό Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των τσιμπημάτων κουνουπιών και κρούσματα του οποίου έχουν αναφερθεί σε 33 χώρες. Είναι πιθανό, αλλά όχι αποδεδειγμένο, ότι ο Ζίκα προκαλεί δυσμορφίες σε έμβρυα, όπως η μικροκεφαλία. Ο ΠΟΥ βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής λόγω της νέας κρίσης.

Ανώτερα στελέχη του ΠΟΥ είχαν υποσχεθεί ότι θα προχωρούσαν το συντομότερο σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η δυνατότητα αντίδρασης του οργανισμού σε κρίσεις.
Εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο οργανισμός έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε «μεταρρυθμίσεις άμεσα» για να αναμορφωθεί η δυνατότητα του «για την αντιμετώπιση επειγουσών κρίσεων υγείας» και να προλαμβάνονται επιδημίες.

Εξάλλου, ο ΠΟΥ «αναγνωρίζει» ότι υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο που αντιμετωπίζει διεθνείς κρίσεις υγείας. Πρόσθεσε ότι η εξάπλωση του ιού Ζίκα από τη Βραζιλία αποτέλεσε τον «καταλύτη» για την ανάληψη «άμεσης δράσης» στους κόλπους του ΠΟΥ, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευθεί η οριστική έκθεση του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ