ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί!» - Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη τίμησε δότριες μυελού των οστών

Να ξεπεράσουν τις εκατό χιλιάδες οι εθελοντές δότες μυελού των οστών, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, βάζουν στόχο οι Σύλλογοι «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου Παιδικής Ηλικίας.

«Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί!» - Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη τίμησε δότριες μυελού των οστών

«Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί» τονίστηκε στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/02/2016) στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», παρουσία των μελών των Δ.Σ. των δυο Συλλόγων, μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου, γονιών και παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

Κεντρικά πρόσωπα της εκδήλωσης ήταν τρεις εθελόντριες δότριες μυελού των οστών, οι οποίες πρόσφεραν μόσχευμα σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, χαρίζοντάς τους έτσι το δώρο της ζωής. Στο μέλλον, η δωρεά μυελού των οστών θα πρέπει να είναι πράξη τόσο αυτονόητη, ώστε να μην χρειάζονται πια βραβεύσεις, ήταν το μήνυμα της μίας εθελόντριας, μητέρας τριών παιδιών από την Τήνο.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει σε όλους ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα, την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση.

«Είναι θετικό, ότι στην εποχή μας με τα τεράστια επιστημονικά επιτεύγματα το ποσοστό επιβίωσης το οποίο πριν από 50 χρόνια ήταν 10%, τώρα είναι 90%, χωρίς ωστόσο να έχουν βρεθεί επαρκείς θεραπείες για κάποιες σπάνιες παθήσεις καθώς ο καρκίνος δεν είναι ένας, αλλά υπάρχουν 16 διαφορετικοί τύποι και πάνω από 100 υποκατηγορίες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε 280 με 300 νέες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου και το 80% από αυτές αντιμετωπίζεται στο Νοσοκομείο μας με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, αφού 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Γίνεται όλο και μεγαλύτερη η ανθρώπινη αλυσίδα που αγκαλιάζει τα παιδιά με καρκίνο και το έργο μας καθώς συστρατεύονται στο πλευρό μας όλο και περισσότεροι εθελοντές δότες μυελού των οστών. Τους ανθρώπους αυτούς θελήσαμε σήμερα να τιμήσουμε στο πρόσωπο τριών γυναικών που βρέθηκαν να είναι συμβατές με ασθενή και του πρόσφεραν το δώρο της ζωής δίνοντας μόσχευμα μυελού των οστών. Τιμάμε λοιπόν σήμερα τις 2 πρώτες δότριες από την δική μας Τράπεζα Μυελού "Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ" που έδωσαν μόσχευμα για να σώσουν δύο ασθενείς. Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις τιμώμενες σήμερα, ένα ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας για τη μεγάλη προσφορά που έκαναν ώστε να χαρίσουν σε κάποιον άλλο τη ζωή, για το παράδειγμα που δίνουν και για την ανεκτίμητη βοήθειά τους στο έργο μας. Γίνονται συνάμα η ζωντανή απόδειξη ότι ο λαός μας είναι πάντα εκεί όταν τον χρειαστείς, πάντα έτοιμος όταν ενστερνίζεται ένα όραμα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το "Όραμα της ΕΛΠΙΔΑΣ"».

elpida1

Σχετικά με τις δότριες που τιμήθηκαν αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη είναι μητέρα τριών παιδιών από την Τήνο, που έδωσε μόσχευμα σε παιδί που νοσηλευόταν στην Ογκολογική Μονάδα και θα πρέπει να μείνει ανώνυμη λόγω του κανονισμού που διέπει τη σχέση δότη και λήπτη όταν αυτοί βρίσκονται στο ίδιο νοσηλευτικό κέντρο.

Η δεύτερη δότρια είναι μητέρα ενός παιδιού από τη Ρόδο. Το όνομά της είναι Ειρήνη Χρυσανθή. Είναι καθηγήτρια αγγλικών και όπως και η πρώτη ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμά της ΕΛΠΙΔΑΣ όταν βρέθηκε μέσα από την παγκόσμια τράπεζα ότι είναι συμβατή με έναν ενήλικα ασθενή στη Γερμανία. Η Ειρήνη έγινε εθελόντρια πριν από 3 ακριβώς χρόνια, στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, όταν είχε νοσήσει τότε ένα παιδάκι από τη Ρόδο και το οικογενειακό περιβάλλον του ξεκίνησε εκστρατεία για να βρεθεί κατάλληλο μόσχευμα.

Η τρίτη εθελόντρια, η Νικολέττα Ευριπίδου, είναι η πρώτη δότρια στην Ελλάδα. Γράφτηκε το 1992 όταν ο σύζυγός της που έπασχε από λευχαιμία χρειαζόταν μόσχευμα. Τότε είχε δηλώσει ότι θέλει να εγγραφεί και εθελόντρια δότρια για οποιονδήποτε χρειαστεί. Το 1994 βρέθηκε συμβατή για έναν ασθενή από την Ελλάδα, ενώ ο σύζυγός της τελικά δεν κατάφερε να βρει μόσχευμα. Πλέον η Νικολέττα έχει στρατευθεί στο πλευρό της ΕΛΠΙΔΑΣ και του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ως εθελόντρια και συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο με όλη της την καρδιά.

paidikow karkinos

Ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Μανώλης Παπασάββας, από τη μεριά του, σημείωσε ότι η ίδρυση και λειτουργία του ογκολογικού νοσοκομείου, δωρεά του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, άλλαξε άρδην τους όρους της μέχρι τότε άνισης μάχης με τη νόσο. «Στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του νοσοκομείου μας έχουν πραγματοποιηθεί 16.254 νοσηλείες και έχουν διενεργηθεί 83.320 θεραπείες στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Δεν υπάρχει πια λίστα αναμονής για εισαγωγή παιδιών στο νοσοκομείο. Νοσηλεύουμε παιδιά ανασφάλιστα, άπορα και παιδιά μεταναστών χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ακόμα και από γειτονικές χώρες όπως Αλβανία Σερβία ακόμα και από την Παλαιστίνη γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και θεραπεία του καρκίνου» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Στέλιος Γραφάκος, Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού και στην τεράστια και συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Τράπεζας Εθελοντών Μυελού των Οστών. Στα δύο χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας, έχουν εγγραφεί πάνω από 21.000 δότες, ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. «Πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με πρωτοπόρο το "Όραμα", θα έχουμε πάνω από 100 χιλιάδες δότες έτσι ώστε το 80% των Ελλήνων που χρειάζονται μεταμόσχευση να μπορούν να βρίσκουν μόσχευμα μέσα στην Ελλάδα και να μην τους στέλνουμε στο εξωτερικό».

Το «παρών» στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου έδωσε και ο Αγγελιοφόρος της ΕΛΠΙΔΑΣ, Σάκης Ρουβάς, που βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της ΕΛΠΙΔΑΣ και ηγείται της ενημερωτικής καμπάνιας για την εθελοντική προσφορά μυελού.

Sakis Rouvas

Επίσης στην εκδήλωση τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στο έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ και του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ τα Εκπαιδευτήρια Ο ΠΛΑΤΩΝ, που εκπροσωπήθηκαν από την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια κυρία Βάσια Παπαδοπούλου, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κυρία Δήμητρα Τσούγια και αντιπροσωπεία από 15 μαθητές – οι μαθητές διοργάνωσαν τα περασμένα Χριστούγεννα bazaar και πρόσφεραν τα έσοδά του στην ΕΛΠΙΔΑ.

ekpaideytiria

Τέλος, τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Πασχαλίδου που ζει και εργάζεται στη Σουηδία και στηρίζει το έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ. Στο πρόσωπό της ο Σύλλογος θέλησε να τιμήσει τους Έλληνες δημοσιογράφους της Ομογένειας, που διαδίδουν τα μηνύματά της σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

elpida6

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Ίαση χωρίς επιπλοκές από την ιατρική έρευνα