ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ραγδαία εξάπλωση του Ζίκα μέσα από 3 εικόνες GIF

Ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, κυρίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τους ειδικούς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες λόγω της πιθανής σύνδεσής του με γενετικές ανωμαλίες, κυρίως τη μικροκεφαλία.

Η ραγδαία εξάπλωση του Ζίκα μέσα από 3 εικόνες GIF

Η λοίμωξη από το Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti, ευρύτερα γνωστό ως κουνούπι-τίγρης, προκαλεί ήπια συμπτώματα στους περισσότερους, ωστόσο οι επιπλοκές ενδέχεται να αποδειχθούν σοβαρές για τις εγκύους που προσβάλλονται και κατ’ επέκταση για το έμβρυο.

Δείτε μέσα από τρεις εικόνες GIF πώς εξαπλώνεται ο ιός Ζίκα από τα κουνούπια και ποια είναι η δυναμική της επιδημίας.

- Τα υγιή κουνούπια μολύνονται από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό

Τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν και αντλούν ποσότητα αίματος, την οποία χρειάζονται για να γεννήσουν τα αβγά τους. Τα κουνούπια είναι ιδανικοί διαβιβαστές (φορείς) του ιού, καθώς προσλαμβάνουν παθογόνους μικροοργανισμούς απευθείας από το αίμα ενός μολυσμένου ατόμου και στη συνέχεια τους μεταφέρουν απευθείας στο αίμα ενός υγιούς ατόμου που θα τσιμπήσουν.

- Τα μολυσμένα κουνούπια μεταφέρουν τον ιό σε υγιή άτομα

Όταν ένα θηλυκό κουνούπι μολυνθεί από το Ζίκα, πιθανότατα παραμένει μολυσμένο για όλη του τη ζωή (περίπου 2-4 εβδομάδες), άρα μπορεί επ’ αόριστον να μολύνει τα υγιή άτομα που τσιμπά. Το κουνούπι απολαμβάνει τρία με τέσσερα «γεύματα» κατά τη διάρκεια της ζωής του και σε καθένα από αυτά τα «γεύματα» το κουνούπι τσιμπά κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε ανθρώπους. Σε αντίθεση με άλλα είδη κουνουπιών που τσιμπούν μόνο τις νυχτερινές ώρες, το κουνούπι-τίγρης τσιμπά τις ώρες πριν τη δύση του ηλίου. Επίσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κουνούπι-τίγρης προσαρμόζεται με μεγάλη ευκολία στις μεταβολές των περιβαλλοντικών συνθηκών.

- Ο Ζίκα εξαπλώνεται πολύ γρήγορα

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους ειδικούς να παρακολουθήσουν την εξάπλωση του Ζίκα και κατ’ επέκταση να καταγράψουν τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό, καθώς 4 στους 5 ανθρώπους που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Επίσης, δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμη κάποια μέθοδος ταχείας διάγνωσης. Υπολογίζεται ότι ο Ζίκα παραμένει στον οργανισμό ενός ανθρώπου για μία εβδομάδα περίπου και κατά το διάστημα αυτό μπορεί να μολύνει και άλλα κουνούπια που θα τον τσιμπήσουν. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή το κουνούπι-τίγρης μεταδίδει τον ιό Ζίκα σε 30 χώρες του κόσμου.

Πηγή: ΤΙΜΕ

Διαβάστε επίσης:

Ιός Ζίκα: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιους απειλεί περισσότερο

Ιός Ζίκα: Ελπίδες για εμβόλιο σε διάστημα ενός έτους

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Εκρηκτική η εξάπλωση του Ζίκα