ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ίδρυμα Γκέιτς αρωγός στην αντιμετώπιση του Ζίκα

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει στρέψει την προσοχή του στο ξέσπασμα του ιού Ζίκα, με τους ιδρυτές του να δηλώνουν ότι η αντίδρασή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης του Ζίκα ήταν καλύτερη από αυτή στο ξέσπασμα του ιού Έμπολα το 2014.

Το Ίδρυμα Γκέιτς αρωγός στην αντιμετώπιση του Ζίκα

«Ασχοληθήκαμε σοβαρά με τον Έμπολα και ήδη ασχολούμαστε πολύ σοβαρά με τον Ζίκα», δήλωσε η Μελίντα Γκέιτς σε συνέντευξη που προηγήθηκε της δημοσιοποίησης του ετήσιου απολογισμού δράσης του ιδρύματος.

«Προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τους καλύτερους επιστήμονες για την πιο σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς», τόνισε. Η προσοχή μας είναι στραμμένη στους πληθυσμούς που ασθενούν, στον έλεγχο των κουνουπιών, στο διαγνωστικό έλεγχο, αλλά και στα εμβόλια, συνέχισε.

Το πιο πλούσιο οικονομικά ίδρυμα στον κόσμο, υπό την προεδρία του συνιδρυτή της Microsoft και της συζύγου του, έχει βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών που έπληξαν τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Το ίδρυμα προχώρησε στη διάθεση επιχορηγήσεων που πλησίασαν τα 4 δις δολάρια το 2014, ενώ είχε στη διάθεσή του κεφάλαια 43,5 δις δολαρίων στα τέλη του ίδιου χρόνου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

«Η κρίση του ιού Ζίκα μας αιφνιδίασε», τόνισε ο Μπιλ Γκέιτς, ενώ ο ιός μέχρι πριν από λίγο καιρό δε φαινόταν να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, συνέχισε. «Πρόκειται για μια ακόμη τραγωδία, ενώ η νέα ιατρική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο αυτό δε γίνεται άμεσα, όπως θα θέλαμε να συμβεί», τόνισε.

bigstock Zika Virus Mosquito Grunge Ra 115981220

Στην περίπτωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και οι κυβερνήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επικρίσεων για τη χρονικά αργή αντίδρασή τους στο ξέσπασμα του ιού, κάτι που κόστισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στη Δυτική Αφρική.

Υην 1η Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον ιό Ζίκα ως απειλή για την παγκόσμια υγεία. Μετά την εμφάνισή του στη Βραζιλία το 2015, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 32 χώρες και περιοχές, κυρίως στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ, ενώ εκφράζονται φόβοι για την πιθανή εξάπλωσή του τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού.

Οι έρευνες που διεξάγονται έχουν σαν στόχο να εντοπίσουν πιθανή σύνδεση του ιού με την έξαρση μιας γενετικής ανωμαλίας (μικροκεφαλία), η οποία προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, αλλά και προβλήματα στην πορεία ανάπτυξης των βρεφών.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είναι να εξαλείψουμε τα κουνούπια που μεταφέρουν και εξαπλώνουν τον ιό, τόνισε ο Γκέιτς.

«Υπάρχουν μία ή δύο δράσεις στις οποίες το ίδρυμά μας είχε επενδύσει για πολύ καιρό. Η μία από αυτές είναι πώς μπορείς να αλλάξεις τα κουνούπια για να μη μεταφέρουν ιούς και η άλλη εντοπίζεται στις προσπάθειες δραματικής μείωσης του πληθυσμού των κουνουπιών. Αναπτύσσουμε αυτές τις τεχνολογίες προκειμένου να εξαλείψουμε την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού και της ελονοσίας», διευκρίνισε ο Γκέιτς, συμπληρώνοντας ότι το ίδιο είδος κουνουπιού μεταδίδει το δάγγειο πυρετό και τον ιό Ζίκα.

Διαβάστε επίσης:

Η ραγδαία εξάπλωση του Ζίκα μέσα από 3 εικόνες GIF

Ιός Ζίκα: Ελπίδες για εμβόλιο σε διάστημα ενός έτους