ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοναδικές εικόνες: Δάκρυα χαράς και λύπης κάτω από το μικροσκόπιο

Οι φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω μοιάζουν με έργα τέχνης, πρόκειται όμως για ανθρώπινα δάκρυα που αποτυπώνονται κάτω από το μικροσκόπιο.

Μοναδικές εικόνες: Δάκρυα χαράς και λύπης κάτω από το μικροσκόπιο

Κάθε δάκρυ, όπως και κάθε χιονονιφάδα, παρουσιάζει ένα μοναδικό μοτίβο απεικόνισης και μοναδική σύνθεση.

Στο πλαίσιο ενός εντυπωσιακού πρότζεκτ, ο Ολλανδός φωτογράφος Μορίς Μάικερς συνέλεξε τα δάκρυα αγαπημένων του φίλων και στη συνέχεια τα φωτογράφησε.

Στόχος του καλλιτέχνη ήταν να μελετήσει κατά πόσο διαφορετικοί παράγοντες (π.χ. έντονα συναισθήματα, καυτερές πιπεριές) πυροδοτούν την παραγωγή δακρύων με διαφορετική σύνθεση.

Αρχικά, ο καλλιτέχνης συνέλεξε τα δάκρυα με ένα εργαλείο που ονομάζεται μικροπιπέτα και στη συνέχεια τα τοποθέτησε σε διαφάνειες μικροσκοπικής παρατήρησης. Πριν φωτογραφήσει τα δάκρυα, έπρεπε να τα αφήσει για λίγη ώρα επάνω στις διαφάνειες ώστε οι σταγόνες να κρυσταλλοποιηθούν.

Ο Μάικερς ζήτησε από τους φίλους να κόψουν κρεμμύδια, να φάνε καυτερές πιπεριές, να σταθούν με το πρόσωπο μπροστά από έναν ανεμιστήρα και να προσπαθήσουν να κλάψουν από χαρά ή από λύπη ώστε να διαπιστώσει εάν τα δάκρυα διαφέρουν σε καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις.

Από επιστημονικής πλευράς, τα δάκρυα ταξινομούνται σε τρεις ευρείες κατηγορίες: Βασικά (παράγονται ακούσια για να ενυδατώνουν τον οφθαλμό), αντανακλαστικά (λόγω εξωτερικού ερεθίσματος, όπως τα σωματίδια που απελευθερώνει το κρεμμύδι και ερεθίζουν το μάτι) και ψυχικά (παράγονται λόγω έντονων συναισθημάτων). Όλα όμως τα δάκρυα περιέχουν πληθώρα βιολογικών ουσιών, όπως έλαια, αντισώματα και ένζυμα που αναμειγνύονται σε ένα αλατούχο υδατικό διάλυμα. Λόγω της ύπαρξης αλάτων, κάθε δάκρυ έχει διαφορετική σύνθεση όταν κρυσταλλοποιείται και αποτυπώνεται κάτω από το μικροσκόπιο. Ακόμη και δύο δάκρυα που παράγονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες (π.χ. αντανακλαστικά δάκρυα) είναι πολύ διαφορετικά κάτω από το μικροσκόπιο.

Δείτε τις μοναδικές εικόνες που αποτύπωσε ο Μάικερς με το φακό του.

1 reflex tear onion

Αντανακλαστικό δάκρυ (από κρεμμύδι)

2 reflex tear onion

Αντανακλαστικό δάκρυ (από κρεμμύδι)

3 reflex tear onion

Αντανακλαστικό δάκρυ (από κρεμμύδι)

1 psychic tear

Ψυχικό δάκρυ

4 reflex tear pepper

Αντανακλαστικό δάκρυ (από καυτερή πιπεριά)

2 psychic tear

Ψυχικό δάκρυ

1 Basal tear

Βασικό δάκρυ (από ανεμιστήρα)

Δείτε κι αυτό:

Δείτε τι έκανε αυτός ο άντρας για τη σύζυγό του που πάσχει από κατάθλιψη... (pic)

Ανασκόπηση Υγείας: Οι εικόνες που μας συγκλόνισαν μέσα στο 2015

Πορτρέτα σχιζοφρένειας