ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια κρεμμύδια ερεθίζουν περισσότερο τα μάτια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα κρεμμύδια είναι βολβοί που ωριμάζουν στο υπέδαφος. Εκεί ζουν φυσικά και διάφορα πλάσματα, κυρίως έντομα και σκουλήκια.

Ποια κρεμμύδια ερεθίζουν περισσότερο τα μάτια
Bigstock

Αυτά τα πλάσματα τρέφονται -μεταξύ άλλων- από τους βολβούς των φυτών. Προκειμένου τα κρεμμύδια να προστατευτούν από αυτές τις επιθέσεις, έχουν έναν ιδιαίτερο αμυντικό μηχανισμό. Απελευθερώνουν σουλφενικό οξύ και ένζυμα όταν σπάει η φλούδα τους. Αυτές οι ενώσεις αναμειγνύονται για να παράγουν ένα ερεθιστικό αέριο, γνωστό ως προπανθεϊκό S-οξείδιο.

Αυτό το αέριο είναι ένας δακρυϊκός παράγοντας: προκαλεί δάκρυα όταν έρχεται σε επαφή με το μάτι. Το προπανθεϊκό S-οξείδιο γίνεται επίσης θειικό οξύ όταν αγγίζει το στρώμα νερού που προστατεύει και καλύπτει τους βολβούς των ματιών.

Ωστόσο, εκτός από τα κρεμμύδια, έχουν και τα μάτια μας τον δικό τους αμυντικό μηχανισμό. Όταν τα νεύρα στα μάτια εντοπίζουν έναν δακρυϊκό παράγοντα, τότε παράγουμε δάκρυα για να “ξεπλύνουμε” τα μάτια μας.

Τι ρόλο παίζει ο τύπος του κρεμμυδιού

Μερικοί τύποι κρεμμυδιού μπορούν να ερεθίσουν περισσότερο τα μάτια μας. Τα κρεμμύδια που έχουν τις ισχυρότερες χημικές αντιδράσεις είναι εκείνα με πολλές ενώσεις που περιέχουν θείο. Τέτοια είναι τα λευκά, τα κόκκινα και τα κίτρινα κρεμμύδια.

Τα πιο γλυκά κρεμμύδια, όπως τα πράσινα, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο. Είναι επίσης λιγότερο πικάντικα και παράγουν λιγότερα δάκρυα.

Μέσω γενετικής τροποποίησης, οι επιστήμονες των καλλιεργειών μπόρεσαν να φτιάξουν ποικιλίες κρεμμυδιών που δεν προκαλούν καθόλου δάκρυα, αν και αυτές οι ποικιλίες δεν παράγονται ακόμη μαζικά.

Πώς να περιορίσετε τα δάκρυα όταν καθαρίζετε κρεμμύδια

Αν και είναι σίγουρα μια ενόχληση όταν συμβαίνει, τα δάκρυα από το καθάρισμα κρεμμυδιών δεν αποτελεί κίνδυνο για τα μάτια.

Ορισμένες απλές θεραπείες για την μείωση αυτών των δακρύων είναι να κρατάτε απόσταση όσο μπορείτε από το κρεμμύδι που κόβετε, να ξεβγάλετε τα μάτια σας με καθαρό και δροσερό νερό, να βάλετε λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες και να βάλετε κομμένες φέτες αγγουριού ή κρύες κομπρέσες πάνω από στα μάτια σας.

Μια άλλη έξυπνη μέθοδος είναι η χρήση ανεμιστήρα, η προστασία των ματιών με γυαλιά, η ψύξη του κρεμμυδιού πριν το κόψετε και το άναμμα κεριού δίπλα από το κρεμμύδι.

Το βασικό είναι να ελαχιστοποιήσετε την επαφή των ματιών σας με τις πτητικές ενώσεις που αποβάλλει το κρεμμύδι όταν κόβεται.

Πηγή: sciencetimes.com