ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2016: Αφιερωμένη στην απώλεια ακοής στα παιδιά

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια πληρέστερης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν την προστασία της ακοής και την απώλεια ακοής.

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2016: Αφιερωμένη στην απώλεια ακοής στα παιδιά

Καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2007, στο πλαίσιο του Πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου για την Πρόληψη και την Αποκατάσταση των Προβλημάτων Ακοής, το οποίο έλαβε χώρα στο Πεκίνο.

Για το 2016, κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ακοής είναι η απώλεια ακοής στα παιδιά και πώς αυτή μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί (Childhood hearing loss: act now, here’s how). Στόχος της σημερινής ημέρας είναι να δοθεί περισσότερη προσοχή στο γεγονός ότι τα αίτια που οδηγούν στην απώλεια ακοής στα παιδιά μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν μέσω μέτρων προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Περισσότερα από 32 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα προβλήματα ακοής στα παιδιά είναι δυνατό να προληφθούν σε ποσοστό άνω του 60%. Η σχετική έκθεση του ΠΟΥ υπογραμμίζει επίσης ότι εάν η απώλεια ακοής εντοπιστεί έγκαιρα στα παιδιά, μπορούν να αποφευχθούν χρόνιες επιπλοκές.

WHD2016 Infographic EN page 001

Ποια τα αίτια της απώλειας ακοής στα παιδιά

Εκτιμάται ότι η απώλεια ακοής στα παιδιά οφείλεται σε ποσοστό 40% σε γενετικά αίτια, σε ποσοστό 31% σε λοιμώξεις (π.χ. μηνιγγίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά) και σε ποσοστό 17% σε επιπλοκές κατά τον τοκετό (π.χ. προωρότητα, χαμηλό βάρος στη γέννα). Τέλος, σε ποσοστό περίπου 4% εκτιμάται ότι η απώλεια ακοής προκύπτει από φάρμακα που βλάπτουν την ακοή –από εγκυμονούσες ή νεογέννητα, χωρίς να είναι γνωστό ότι το φάρμακο ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες στην ακοή.

Πρόληψη της απώλειας ακοής στα παιδιά

Τα τρία βασικά μέτρα πρόληψης της απώλειας ακοής στα παιδιά είναι:

- η ανοσοποίηση (εμβολιασμός) των παιδιών ενάντια σε λοιμώξεις που ενδέχεται να βλάψουν την ακοή

- η προσοχή στη λήψη φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη και τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού

- η σωστή ρύθμιση των επιπέδων θορύβου στο περιβάλλον

Ο έγκαιρος εντοπισμός της απώλειας ακοής οδηγεί στην άμεση λήψη μέτρων, όπως η παροχή βοηθημάτων ακοής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της απώλειας στη ζωή του παιδιού στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Ελέγξτε την ακοή σας με ένα γρήγορο τεστ!

Σύγχρονα ιατρικά θαύματα που καταγράφηκαν σε βίντεο