ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα σε 17 Δήμους για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού από τον ΙΣΑ & την Αντικαρκινική Εταιρεία

Την υλοποίηση ενός προγράμματος προληπτικής ιατρικής, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Πρόγραμμα σε 17 Δήμους για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού από τον ΙΣΑ & την Αντικαρκινική Εταιρεία

Στη δράση αυτή, που αφορά στην πρόληψη της υγείας και χρηματοδοτείται από την ΚΕΔΕ, συμμετέχουν 17 νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι. Το πρόγραμμα βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση καθώς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 384 μαστογραφίες στους πέντε πρώτους Δήμους που έχει υλοποιηθεί ενώ αναμένεται να πάρει παράταση και να επεκταθεί σε επιπλέον δήμους της χώρας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι « η οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, έχει οδηγήσει σε φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδίως πληθυσμού που διαβιεί σε ορεινούς κι απομακρυσμένους ή μικρούς νησιωτικούς Δήμους. Από τη μια η οικονομική κατάσταση, κι από την άλλη η γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να έχουν πρόσβαση σε νοσηλευτικά ιδρύματα και Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, για τα ζητήματα προστασίας, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος υπογράμμισε ότι «ο στόχος είναι «να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας».

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών. Στο διάστημα αυτό μια κινητή μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενες να εξεταστούν. Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενες θα ενημερώνονται από το δήμο της περιοχής τους για τις ημέρες και τις ώρες επίσκεψης της κινητής μονάδας.

Για την εξέτασή τους θα πρέπει να έχει κλειστεί ραντεβού το οποίο θα έχει οριστεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις υπηρεσίες που θα έχει ορίσει ο δήμος της περιοχής.

Συνολικά η κινητή μονάδα έχει επισκεφθεί 387 περιοχές της χώρας και έχει κάνει 49.494 μαστογραφικούς ελέγχους από τους οποίους προέκυψαν ευρήματα σε 1116 περιπτώσεις.

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο

Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.

Να σημειωθεί ότι δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σε πρώτη φάση οι δήμοι:

Παρανεστίου, Αργιθέας, Δεσκάτης, Νεστορίου, Αγράφων, Πρεσπών, Ακτίου-Βόνιτσας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Διρφύων-Μεσσαπίων, Σκιάθου, Μετσόβου, Βιάννου, Ορχομενού, Ζαγορίου, Σαμοθράκης, Οροπεδίου Λασιθίου και Ναυπακτίας.