Γλοίωμα: Η άγνωστη ασθένεια με τη δυσμενή πρόγνωση
Έγκαιρη και σωστή διάγνωση για την αντιμετώπιση του γλοιώματος

Το γλοίωμα είναι ένας πρωτοπαθής όγκος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, εμφανίζεται με οξεία, δραματική συμπτωματολογία και έχει δυστυχώς δυσμενή πρόγνωση.
Η δυσμενής πρόγνωση ενός γλοιώματος επιτάσσει την ταχύτερη δυνατή και εξαιρετικά εξειδικευμένη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών αυτών. Τα γεγονότα αυτά καθιστούν το γλοίωμα, μία παθολογική οντότητα με τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις και συνέπειες, η οποία παραμένει άγνωστη για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Για την έγκαιρη και σωστή διάγνωση αλλά και τις νέες διαθέσιμες μεθόδους αντιμετώπισης του γλοιώματος, μίλησαν ειδικοί επιστήμονες σε ενημερωτική εκδήλωση, την Τετάρτη 21 Μαΐου 2025. Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ενώσεις ασθενών, όπως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, μιλώντας για τις ενέργειές τους στον τομέα της ενημέρωσης και της υποστήριξης των ασθενών και των συγγενών τους, αλλά και την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ ασθενών, γιατρών και πολιτείας για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας.
Στο πιο ουσιαστικό κομμάτι της εκδήλωσης, ασθενείς που έχουν βιώσει την ασθένεια και τις επιπτώσεις της κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία, και έδωσαν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα στους παρευρισκόμενους.
Στο πάνελ των ειδικών επιστημόνων συμμετείχαν οι Ευτυχία Καψαλάκη (Καθηγήτρια Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο Κώνσταντίνος Φουντάς (Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο Χρήστος Μπόσκος (Ακτινοχειρουργός/Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, «Άγιος Λουκάς») και η Ευαγγελία Ραζή (Διευθύντρια 3ης Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ). Όπως τόνισαν, η κατάρτιση διεπιστημονικών ομάδων στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, η ενημέρωση και η συνεχής εκπαίδευση των επιστημόνων που ασχολούνται με τα γλοιώματα κρίνεται άκρως επιτακτική. Επιπροσθέτως, η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αποτελεσματικότερη και πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση του γλοιώματος είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.