ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναγερμός στην Ειδομένη: Κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο προσφυγόπουλο

Ένα εννιάχρονο παιδί μεταφέρθηκε με ηπατίτιδα Α΄ από την Ειδομένη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Συναγερμός στην Ειδομένη: Κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο προσφυγόπουλο

Σήμερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνει ότι ένα 9χρονο παιδί που διέμενε στην Ειδομένη, εκδήλωσε ηπατίτιδα Α' και πλέον νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp.

Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν.

Οι 14.000 πρόσφυγες της Ειδομένης ζουν κάτω από κακές συνθήκες, μέσα στη λάσπη και τη βροχή, χωρίς στεγνά ρούχα και καθαρό νερό. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι δεκάδες παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει:

«Χθες, 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και

β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.»

Πηγή: newsbomb.gr