ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθ. Γιαννόπουλος: Δεν υπάρχει δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας Α στην Ειδομένη

Για δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη έκανε λόγο το πρακτορείο Reuters, ωστόσο ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, διαψεύδει την είδηση.

Αθ. Γιαννόπουλος: Δεν υπάρχει δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας Α στην Ειδομένη

Ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δηλώνοντας πως το μόνο κρούσμα ηπατίτιδας Α αφορά στο 9χρονο κοριτσάκι, το οποίο μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

«Τα μέτρα που παίρνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις της ηπατίτιδος Α είναι συγκεκριμένα και αντιμετωπίζεται η κατάσταση», αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «απερίγραπτες» τις συνθήκες που επικρατούν στην Ειδομένη. Μάλιστα, συμπληρώνει πως οι συνθήκες δεν μπορούν να διορθωθούν όποιες παρεμβάσεις κι αν γίνουν στην περιοχή, καθώς πρόκειται για ένα βαλτότοπο, έναν «άναρχο καταυλισμό», σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, από τον οποίο πρέπει να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό.

Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα του Reuters περί δεύτερου κρούσματος ηπατίτιδας Α επικαλείται στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πληροφορία. Ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο, καταγεγραμμένο δεύτερο κρούσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στο μέλλον. Αυτό που δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος είναι ότι η ηπατίτιδα Α «έχει μια δυναμική που δεν μπορεί να μπει στη λογική των προβλέψεων», επομένως η κατάσταση δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή με απόλυτη ακρίβεια.

Όταν ερωτήθηκε για το σχεδιασμό ανοσοποίησης των προσφύγων, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι δεν έχει προγραμματιστεί μαζικός εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α. Εκτιμάται ότι θα εμβολιαστούν 300-400 άτομα, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για ευρύτερη εμβολιαστική κάλυψη.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Ειδομένη: Κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο προσφυγόπουλο