ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερυπολογιστής προσομοιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο ανθρώπινο σώμα

Υπερυπολογιστής προσομοιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο ανθρώπινο σώμα

Ένας υπερυπολογιστής στις ΗΠΑ κατάφερε να πετύχει την πιο ρεαλιστική μέχρι σήμερα προσομοίωση της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το ανθρώπινο σώμα.

Το λογισμικό χρησιμοποιεί μια τρισδιάστατη αναπαράσταση κάθε αρτηρίας που έχει πλάτος άνω του ενός χιλιοστού. Ως πρωτότυπο χρησιμοποιήθηκε το κυκλοφορικό σύστημα ενός ανθρώπου, αφού «σκαναρίστηκε» εξονυχιστικά προηγουμένως με τομογραφική και μαγνητική απεικόνιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αμάντα Ραντλς του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στη Βαλτιμόρη, σύμφωνα με το BBC.

Το λογισμικό προσομοίωσης αποκαλείται «Χάρβεϊ», ως απόδοση φόρου τιμής στον Βρετανό γιατρό Γουίλιαμ Χάρβεϊ, ο οποίος το 17ο αιώνα ανακάλυψε πρώτος την κυκλική κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Ο υπερυπολογιστής όπου «τρέχει» το λογισμικό ανήκει στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια και είναι ένας από τους δέκα ισχυρότερους στον κόσμο.

Στόχος της προσομοίωσης είναι αρχικά να μελετηθούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι παρεμβάσεις (π.χ. «μπαλονάκι») στο καρδιαγγειακό σύστημα ενός ασθενούς, επιτρέποντας στους γιατρούς να έχουν μια καλύτερη εικόνα για την αιμοδυναμική.

Σε επόμενα στάδια, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να εμπλουτίσουν τον «Χάρβεϊ» με προσομοιωμένα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία και να προβλέπουν ακόμη και την κίνηση επιμέρους κυττάρων του αίματος. Αν αυτό όντως καταστεί εφικτό, τότε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, κάτι που τώρα ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία: Η προσομοίωση και πρόβλεψη της εξέλιξης μεμονωμένων καρκινικών κυττάρων μέσα στο αίμα.

Όμως για κάτι τέτοιο θα απαιτηθούν υπερυπολογιστές τουλάχιστον 1.000 φορές πιο ισχυροί από τους σημερινούς.

Διαβάστε επίσης:

Κακή κυκλοφορία αίματος: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια

BEST OF NETWORK

PlusQueen