ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πες μου τι δουλειά κάνεις, να σου πω πόσο creepy είσαι!

Σας έχει τύχει ποτέ να ανατριχιάσετε και μόνο που κοιτάζετε κάποιον και μάλιστα χωρίς να ξέρετε το γιατί;

Πες μου τι δουλειά κάνεις, να σου πω πόσο creepy είσαι!

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Νοξ του Ιλινόι ίσως έχουν την απάντηση!

Η έρευνα που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση New Ideas in Psychology αποτελεί την «πρώτη εμπειρική μελέτη της ‘τρομαχτικοτητας’» και παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα άτομο να εμπνέει τη... φρίκη.

bigstock Scared Woman With Eyes Wide Op 104707535

Οι ερευνητές πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από 1.342 άτομα (1.029 γυναίκες και 312 άντρες) διαφόρων ηλικιών. Κατά το πρώτο στάδιο της συνέντευξης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φανταστούν ότι ένας καλός φίλος τούς λέει πως μόλις γνώρισε ένα πολύ τρομαχτικό άνθρωπο. Βάσει αυτού του σεναρίου, οι συμμετέχοντες έπρεπε να βαθμολογήσουν τις πιθανότητες αυτό το δήθεν τρομαχτικό άτομο να εκδήλωνε ένα ή και περισσότερα από μια λίστα 44 ιδιαίτερων μοτίβων συμπεριφοράς (π.χ. να μην κοιτάζει τον άλλον στα μάτια) ή να είχε κάποιο εξέχον εξωτερικό γνώρισμα (π.χ. τατουάζ), με την κλίμακα βαθμολογίας να κυμαίνεται από το 1 (σχεδόν απίθανο) έως το 5 (πολύ πιθανό).

Σε δεύτερο στάδιο, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το «βαθμό τρομαχτικότητας» 21 επαγγελμάτων (κλίμακα 1-καθόλου τρομαχτικό έως 5-πολύ τρομαχτικό), καθώς και να αναφέρουν δύο δραστηριότητες-χομπι που θεωρούν τρομαχτικά.

Τέλος, οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν πόσο συμφωνούν με 15 δηλώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ένα τρομαχτικό άτομο, όπως «Νομίζω ότι το άτομο αυτό δείχνει σεξουαλικό ενδιαφέρουν προς το πρόσωπό μου» (κλίμακα 1-συμφωνώ απόλυτα έως 5-διαφωνώ απόλυτα).

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στα τρία στάδια της έρευνας οδήγησε τόσο σε αναμενόμενα όσο και σε αναπάντεχα ευρήματα.

Για παράδειγμα, ιδιαίτερα τρομαχτικοί θεωρούνται κατά γενική ομολογία όσοι εργάζονται ως... κλόουν ή ταριχευτές αλλά και όσοι είναι ιδιοκτήτες γραφείου τελετών ή ιδιοκτήτες sex shop! Παραδόξως, στην ίδια λίστα βρέθηκαν οι μετεωρολόγοι, οι συγγραφείς, οι δάσκαλοι και οι ηθοποιοί.

creepy occup

Όσον αφορά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, τα άλουστα, ατημέλητα μαλλιά, τα πεταχτά μάτια και το πολύ χλωμό δέρμα συγκέντρωσαν αρκετά υψηλό σκορ στην κλίμακα της «τρομαχτικότητας».

Ως προς τη συμπεριφορά, τρομαχτικό θεωρείται να ρωτά κάποιος πολλές λεπτομέρειες για την οικογένεια ενός άλλου ατόμου αλλά και να μην κοιτάζει ποτέ τον άλλον στα μάτια.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι η αντίληψη για το πόσο τρομαχτικός είναι κάποιος συνάδει με το βαθμό στον οποίο τον θεωρούμε απειλή για τη σωματική μας ακεραιότητα. Για παράδειγμα, και μόνο το να είναι κάποιος άνδρας θεωρήθηκε από μόνο του αρκετά τρομαχτικό χαρακτηριστικό, με τους ερευνητές να αναφέρουν ότι προφανώς οι άντρες θεωρούνται μεγαλύτερη «απειλή» σε σύγκριση με τις γυναίκες λόγω της σωματικής τους διάπλασης. Για τις γυναίκες, το αίσθημα το τρόμου φάνηκε να συσχετίζεται με το αίσθημα της σεξουαλικής απειλής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το αίσθημα του τρόμου αποτελεί έναν έμφυτο μηχανισμό άμυνας που μας βοηθά να παραμένουμε σε επιφυλακή απέναντι σε άτομα που μπορεί να απειλούν τη σωματική μας ακεραιότητα ή που ενδεχομένως έχουν κακές προθέσεις απέναντί μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μελέτη προέκυψε πως δεν αρκεί ένα μεμονωμένο χαρακτηριστικό για να μπει σε κάποιον η «ταμπέλα» του τρομαχτικού, καθώς πρέπει κάποιος να εκδηλώνει διάφορα «συμπτώματα» πριν μπει στη... μαύρη λίστα.

Διαβάστε επίσης:

«Επιτυχημένοι ψυχοπαθείς» ανάμεσά μας – Πώς θα τους αναγνωρίσετε

Τεστ: Δείτε αν έχετε «σκοτεινή» προσωπικότητα