ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεστ με βίντεο: Πόσο καλοί είστε στο multitasking;

Η έλλειψη χρόνου πολλές φορές μας αναγκάζει να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να εφαρμόζουμε δηλαδή το λεγόμενο multitasking.

Τεστ με βίντεο: Πόσο καλοί είστε στο multitasking;

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να εκτελέσουν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερες δραστηριότητες που απαιτούν προσοχή και συγκέντρωση, τουλάχιστον όχι να κάνουν σωστά αυτές τις δραστηριότητες.

Στην πραγματικότητα, δεν κάνουμε δύο ή περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα, αλλά διαδοχικά, περνώντας πολύ γρήγορα από το ένα στο άλλο, με τη στρατηγική αυτή να ονομάζεται task-switching (ανταλλαγή εργασιών, σε ελεύθερη απόδοση).

bigstock Woman Doing Multiple Work 117832433

Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε αποτελεσματικά το multitasking εκτός κι αν οι διεργασίες επιτελούνται τόσο αυτοματοποιημένα που δεν χρειάζεται να σκεφτούμε καθόλου. Για παράδειγμα, είναι σχετικά εύκολο να δέσουμε τα κορδόνια μας ενώ συζητάμε για ένα επουσιώδες θέμα, όπως ο καιρός.

Εξαίρεση αποτελούν στην περίπτωση αυτή οι λεγόμενοι supertaskers, δηλαδή άτομα που μπορούν να κάνουν πολλά και σχετικά περίπλοκα πράγματα ταυτόχρονα και μάλιστα καλά. Οι supertaskers διαθέτουν εκπληκτικές ικανότητες προσοχής, μνήμης και συγκέντρωσης και εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου το 2% του πληθυσμού. Μήπως είστε κι εσείς ένας από αυτούς;

Η μέθοδος Dual N-Back έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές μελέτες προς αξιολόγηση των δεξιοτήτων multitasking. Μπορείτε να δοκιμάσετε και εσείς τις ικανότητές σας με τη βοήθεια του βίντεο που θα δείτε στη συνέχεια.

Τι πρέπει να κάνετε: Θα δείτε ένα πλέγμα με 9 κελιά, όπως αυτό της τρίλιζας. Θα αρχίσουν να εμφανίζονται με τυχαία σειρά στα κελιά μπλε κύβοι και ταυτόχρονα θα ακούγεται ένα γράμμα. Θα πρέπει να θυμάστε τη σειρά με την οποία εμφανίζονται οι κύβοι στα κελιά αλλά και τη σειρά με την οποία ακούγονται τα γράμματα. Θα πρέπει να υποδείξετε πότε η θέση του κύβου είναι ίδια με τη θέση που είχε πριν 3 εμφανίσεις, πότε το γράμμα που ακούτε είναι το ίδιο με αυτό που ακούσατε πριν 3 εκφωνήσεις ή πότε κύβος και γράμμα ταυτίζονται με το ζεύγος που είδατε και ακούσατε 3 βήματα πίσω. Δύσκολο ε;

Δοκιμάστε το στο απόσπασμα 2:44-2:54 κάνοντας κλικ (παύση) επάνω στο βίντεο κάθε φορά που εντοπίζετε ταύτιση, σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

{youtube}GMEHc-TMVpk{/youtube}

Εάν σταματήσατε το βίντεο δύο φορές, τότε εντοπίσατε σωστά την ταύτιση κύβου ή γράμματος.

Μια πιο εύκολη παραλλαγή του τεστ εντοπίζει την ταύτιση για 2 βήματα πίσω, ενώ η μέθοδος Dual N-Back μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως άσκηση για να αποκτήσετε μεγαλύτερη πνευματική εγρήγορση και περισσότερη συγκέντρωση.

Δείτε κι αυτό:

Ελέγξτε την ακοή σας με ένα γρήγορο τεστ!

Βίντεο: Τεστ παρατηρητικότητας, με τη σφραγίδα των επιστημόνων!

Τεστ με βίντεο: Δείτε αν πάσχετε από προδιαβήτη σε 60’’