ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα πειραματική μέθοδος αντιμετώπισης του πιο επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου

Ερευνητές στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός νευροχειρουργός Στίβεν Καλκάνης, δοκίμασαν με επιτυχία μια νέα τεχνική για την καταπολέμηση των όγκων σε ασθενείς που πάσχουν από την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα υψηλού βαθμού κακοήθειας.

Νέα πειραματική μέθοδος αντιμετώπισης του πιο επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου

Η μέθοδος εισάγει στον ασθενή έναν ιό, ο οποίος μεταφέρει ένα γονίδιο που ρυθμίζει ένα ένζυμο. Αυτό, με τη σειρά του, δρώντας στον οργανισμό του ασθενούς, μετατρέπει ένα μη τοξικό χημειοθεραπευτικό προφάρμακο, το Toca FC, σε ενεργό χημειοθεραπευτικό φάρμακο που είναι τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα.

Η πρώτη αυτή κλινική δοκιμή σε ασθενείς έδειξε ότι είναι ασφαλής και προκαλεί λίγες μόνο παρενέργειες, καθώς ο ιός με την ονομασία Toca 511 στοχεύει επιλεκτικά στον καρκινικό όγκο. Η μέση διάρκεια επιβίωσης των ασθενών μετά τη νέα θεραπεία ήταν 13,6 μήνες, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την παραδοσιακή θεραπεία (7,1 μήνες), η οποία δοκιμάσθηκε παράλληλα σε μια ομάδα ελέγχου. Μερικοί ασθενείς έζησαν για περισσότερα από δύο χρόνια, με πολύ λίγες παρενέργειες.

bigstock cerebral tumor 6902586

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, δήλωσαν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για περαιτέρω κλινικές δοκιμές φάσης 2 και 3 σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, ενώ δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη μεταστατικού καρκίνου, όπως του μαστού του παχέος εντέρου. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την φαρμακευτική εταιρεία Tocagen, η οποία συνέβαλε στην ανάπτυξη της θεραπείας.

Ο 44χρονος Ελληνοαμερικανός νευροχειρουργός αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ το 1997 και ειδικεύθηκε στη νευροχειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Είναι από το 2014 επικεφαλής του Τμήματος Νευροχειρουργικής και συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Νοσοκομείου Χένρι Φορντ του Μίσιγκαν, ένας από τους νεαρότερους νευροχειρουργούς σε διευθυντική θέση στις ΗΠΑ. Είναι επίσης ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Χειρουργικής Καρκίνου του ίδιου νοσοκομείου, ενώ παράλληλα διευθύνει ένα ερευνητικό εργαστήριο σχετικό με τους εγκεφαλικούς όγκους.

Διαβάστε επίσης:

Η ασπιρίνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για γλοίωμα στον εγκέφαλο

ΔΜΣ & κίνδυνος καρκίνου στο κεφάλι: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα