Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Φίγκλιο του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν του Ιλινόις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής JAMA Pediatrics, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 320.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί πρόωρα, 720.000 που είχαν γεννηθεί «στην ώρα τους» και 120.000 που είχαν γεννηθεί με καθυστέρηση.
Οι επιστήμονες συσχέτισαν το πότε είχε γεννηθεί κάθε παιδί με τους βαθμούς του στο σχολείο σε ηλικία 8 έως 15 ετών. Η βασική διαπίστωση ήταν ότι όσο είχε καθυστερήσει να βγει ένα παιδί από την κοιλιά της μητέρας του, τόσο καλύτερα φαινόταν να τα πηγαίνει μετά από χρόνια στο σχολείο. Επίσης, η ομάδα των παιδιών που γεννήθηκαν την 41η εβδομάδα της κύησης περιλάμβανε περισσότερα παιδιά θεωρούμενα χαρισματικά.
Από την άλλη, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καθυστέρηση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα σωματικής υγείας. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί κανονικά (39η-40ή εβδομάδα) εμφανίζουν καλύτερο συνδυασμό σωματικής και νοητικής υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Το ροχαλητό των παιδιών ενδεικτικό για... τους βαθμούς στο σχολείο