ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δρ. Αντώνης Αυγερινός, σε Ημερίδα για τα παιδιά πρόσφυγες

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός συμμετείχε, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με θέμα το "Παιδί Πρόσφυγας", στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Αίθουσα Κων. Καβάφης, Ακαδημίας 50).

Ο Δρ. Αντώνης Αυγερινός, σε Ημερίδα για τα παιδιά πρόσφυγες

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την ευγενική πρόσκληση να συμμετάσχει στις εργασίες της ενδιαφέρουσας αυτής ημερίδας, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προσφυγικού-μεταναστευτικού θέματος, επικεντρώνοντας την παρέμβασή του στο ευαίσθητο ζήτημα της μεταχείρισης των παιδιών προσφύγων, παιδιών που έχουν υποχρεωθεί να καταφύγουν σε ένα επικίνδυνο προσφυγικό ταξίδι, έχοντας βιώσει τον πόλεμο, την απώλεια, τον διωγμό και πολλαπλές κακουχίες.

Ο κ. Αυγερινός στην ομιλία του απαρίθμησε προγράμματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που λειτουργούν στη χώρα μας, μέσω των οποίων παρέχεται προστασία, φροντίδα και ασφάλεια σε παιδιά πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε:

- το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο στην Αγριά Βόλου (με δυνατότητα φιλοξενίας 50 ασυνόδευτων παιδιών εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας).
- το Πρόγραμμα ΣΤΕΓΗ PLUS (+), που αφορά στη λειτουργία δομών φιλοξενίας 60 συνολικά ασυνόδευτων ανηλίκων σε Αθήνα και Πάτρα. Συντονιστής φορέας του εταιρικού σχήματος είναι η ΜΚΟ PRAKSIS ενώ το έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).
- τον παιδικό σταθμό του Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας Ε.Ε.Σ. στην περιοχή του Κολωνού (πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Αυγερινός στην αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών, μια κρίσιμη υπηρεσία της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, η οποία σε συνεργασία με Εθνικούς Συλλόγους (στην περίπτωση της Ελλάδας με τη Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού) βοηθά στην αποκατάσταση της επικοινωνίας και την επανασύνδεση οικογενειών, τα μέλη των οποίων έχουν διασκορπιστεί εξαιτίας εχθροπραξιών, φυσικών καταστροφών ή άλλων αιτιών.

Ο κ. Αυγερινός περιέγραψε τέλος τη συστηματική παρουσία κοινωνικών λειτουργών και εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους παιδότοπους των επίσημων Κέντρων Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου μέσα από δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας, παρέχεται η δυνατότητα στα παιδιά πρόσφυγες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να νιώσουν ευχάριστες στιγμές σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον.