ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγαλώνοντας με την Πολλαπλή Σκλήρυνση και δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς: Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου

Στις 17 & 18 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκε το εαρινό Συνέδριο της EMSP (Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση) στο Όσλο της Νορβηγίας, με θέμα: "Growing with MS" (Μεγαλώνοντας με την ΠΣ).

Μεγαλώνοντας με την Πολλαπλή Σκλήρυνση και δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς: Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου

Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 150 σύνεδροι. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) εκπροσωπήθηκε από την κυρία Αλίκη Βρυεννίου (Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων), που παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου. Η διοργάνωση συνέπεσε με τον εορτασμό των 50 ετών από την ίδρυση του Νορβηγικού Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, καθώς και με την εθνική εορτή των Νορβηγών.

Η Πρόεδρος της EMSP, Anne Winslow, κατά την εναρκτήρια ομιλία της καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, και τόνισε πως στόχος της EMSP είναι να προωθεί δράσεις που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους τους πάσχοντες. Ο Πρόεδρος του Νορβηγικού Συλλόγου Ατόμων με ΠΣ (οικοδεσπότες του συνεδρίου) Lars Ole Hammersland, έκανε μια αναδρομή στη δράση του Συλλόγου και μας πληροφόρησε, όπως σημειώνει η κυρία Βρυεννίου, πως υπάρχουν 48 σύλλογοι σε όλη τη Νορβηγία που αριθμούν τα 9.000 μέλη.

Το παρόν έδωσε και ο Υπουργός Υγείας της Νορβηγίας "Bent Høie" ο οποίος εντυπωσίασε με τις γνώσεις του στα θέματα υγείας και ειδικότερα στα θέματα της ΠΣ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των πασχόντων κατά το σχεδιασμό πολιτικών υγείας.

Το επιστημονικό κομμάτι του Συνεδρίου κάλυψε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων όπως, εξελίξεις και νέες θεραπείες, πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης, οι αόρατες πτυχές της ΠΣ, η ζωή των ΑμΣΚΠ μετά τη διάγνωση, οι καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΠΣ, ενημέρωση για τα αποτελέσματα ερευνών και μελετών για την ΠΣ, όπως πχ. η νέα έρευνα για το κόστος της ασθένειας .

Οι παρουσιάσεις του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στους τομείς της ΠΣ στη παιδική ηλικία, τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ΑμΣΚΠ, τη φροντίδα του πάσχοντος, και την απασχόληση για τα ΑμΣΚΠ. Το μήνυμα της προέδρου της ESMP, κ. Anne Winslow, ήταν «Ας συνεχίσουμε να δίνουμε ελπίδα στα άτομα με ΠΣ!»

Διαβάστε ακόμη:

Σκλήρυνση κατά πλάκας: «Ένοχη» γενετική μετάλλαξη ανακάλυψαν Καναδοί επιστήμονες

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ιός που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Με ποια διατροφή θα προστατευτείτε – Νέα στοιχεία