ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, γιορτάζει 139 χρόνια στην Ελλάδα και τιμά τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμπληρώνει φέτος 139 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα από την ίδρυσή του στις 10 Ιουνίου 1877.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, γιορτάζει 139 χρόνια στην Ελλάδα και τιμά τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο

Την μεγάλη αυτή επέτειο γιορτάζει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 και ώρα 19.00, στο ξενοδοχείο «Mediterranean Palace» (Θεσσαλονίκη), στο πλαίσιο της οποίας θα τιμήσει για την ανθρωπιστική του προσφορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο.

Έναν καταξιωμένο επιστήμονα, ο οποίος διέπρεψε στη Φυσική, την Αστροφυσική και την ερευνητική Ιατρική, σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Harvard και το M.I.T., και τον οποίο οι προσωπικές του αναζητήσεις οδήγησαν από τη NASA στη Θεολογία και στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Οι διδακτορικές του σπουδές επικεντρώθηκαν στην Βιοϊατρική Τεχνολογία, ενώ έχει ανακηρυχθεί διδάκτορας στον τομέα Βιοηθικής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. Το 2008 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη θητεία του στο Νοσοκομείο Παίδων Βοστώνης συμμετείχε ενεργά στις συλλογικές προσπάθειες συμπαράστασης παιδιών και των οικογενειών τους που αντιμετώπιζαν ανίατα περιστατικά. Ο διάλογος με το πρόβλημα του πόνου έγινε αργότερα όρος της καθημερινής ζωής του και στη συνέχεια ίδρυσε την πρότυπη ανακουφιστική μονάδα ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων ασθενών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος θα είναι και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα της ομιλίας του «Εθελοντισμός: Πορεία με συνεχείς επανεκκινήσεις».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός θα απονείμει τιμητική διάκριση στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής τιμώντας στο πρόσωπό του, όπως επισημαίνει, «όλους τους μεγάλους ανθρωπιστές που ξεχώρισαν για την ανιδιοτελή προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο, υιοθετώντας τις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου, όπως έπραξε και ο ιδρυτής του Ερυθροσταυρισμού και επιφανής Ελβετός ανθρωπιστής Ερρίκος Ντυνάν».

Σε μήνυμά του με αφορμή την επέτειο ο κ. Αυγερινός υπογραμμίζει: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός γιορτάζει με χαρά και αισθήματα υπερηφάνειας την πορεία των 139 χρόνων του στη χώρα μας. Μια πορεία κατά την οποία ταυτίστηκε με τα σημαντικότερα δραματικά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας μας, από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1878 έως τις ημέρες μας, περίοδο κατά την οποία η χώρα βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και την προσφυγική κρίση. Η συνδρομή του στο έθνος ήταν τεράστια, τόσο σε καιρό πολέμου όσο και ειρήνης και είχε ως αποτέλεσμα να εδραιωθεί στη χώρα μας η μεγαλόπνοη φιλοσοφική σύλληψη του Ερυθροσταυρισμού».

«Τιμούμε όλους τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με αυτοθυσία και αυταπάρνηση σε εθνικά δύσκολες ιστορικές περιόδους, αλλά και τους σύγχρονους ήρωές μας, που δίνουν καθημερινά το παράδειγμα στα πεδία της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Είναι χιλιάδες σε όλη τη χώρα, καλλιεργούν ένα νέο ήθος και στάση ζωής και αποτελούν την ελπίδα της κοινωνίας μας».

Στην εκδήλωση εορτασμού των 139 χρόνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θα μιλήσει επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιος Αυγερινός. Χαιρετισμό θα απευθύνει η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κυρία Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ενώ θα παραστούν εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας.