ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μήνυμα της ΓΣ του ΣΕΒ: Φάρμακο, υγεία, βιοτεχνολογία, μεταξύ των κλάδων που θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της χώρας

Οι φράσεις επενδύσεις προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε θετικό πρόσημο και ανάπτυξη, αλλά και πάταξη της φοροδιαφυγής κυριάρχησαν χθες το απόγευμα, κατά την διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ στην οποία έδωσε το παρών ο πολιτειακός, ο πολιτικός και ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το μήνυμα της ΓΣ του ΣΕΒ: Φάρμακο, υγεία, βιοτεχνολογία, μεταξύ των κλάδων που θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της χώρας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μόνο μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα επενδύσεων μπορεί να η χώρα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και να καταφέρει να σηκώσει κεφάλι μετά τα επτά χρόνια βαθειάς ύφεσης, φτώχειας και αποβιομηχάνισης. Άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Οικονομικών της υγείας κ. Γιάννης Υφαντόπουλος σε εκδήλωση του ΣΕΙΒ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 100 δις ευρώ στην χώρα προκειμένου να αρχίσουμε να μιλάμε με όρους ανάπτυξης.

Για την άμεση ανάγκη επενδύσεων μίλησε φυσικά και ο κ. Γιούνκερ, στέλνοντας ωστόσο και λόγια παρηγοριάς για την φτώχεια που βιώνουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.

Με μία παραοικονομία που εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από € 40 δις και με την φοροδιαφυγή να προσεγγίζει τα € 10 δις, με μία άνιση κατανομή των βαρών που προκαλεί τους νομοταγείς, με το 3% των φορολογουμένων να πληρώνουν πάνω από το 40% του φόρου εισοδήματος, ενώ το 55% να μην πληρώνει καθόλου φόρο, με το κόστος δανεισμού πολλαπλάσιο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με το Τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και με την μετανάστευση να αποτελεί ελκυστική επιλογή όχι μόνο για τους ανέργους αλλά και για πολλούς εργαζομένους, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας στην ομιλία του χθες, τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα στο τι πρέπει να γίνει.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιτευχθούν 3 εθνικοί στόχοι:

- Υλοποίηση Ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

- Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος

- Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων

494f347753a14be280ba2a11f240c4de L

Όπως υπογράμμισε μάλιστα αναφορικά με το τελευταίο σκέλος των επενδύσεων, παραγωγικοί τομείς με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα, είναι:
logistics, αγρο-διατροφή, ενέργεια, ορυκτός πλούτος, πληροφορική, φάρμακα, υγεία. Αλλά και άλλοι πιο καινοτόμοι, όπως, βιοτεχνολογία, καλλιτεχνικές παραγωγές, μόδα, κ.ά., όπου η Ελλάδα μπορεί να κτίσει “brand name” και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.

Στη χώρα μας πρέπει να συμφιλιωθούμε με την έννοια και τη συμβολή της υγιούς επιχειρηματικότητας. Όσοι επενδύουν, δίνουν δουλειές και δημιουργούν κέρδη πρέπει να ενθαρρύνονται, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία για ένα σχέδιο Γιουνκέρ για την Ελλάδα:
- Για την ταχύτερη δυνατή αναθεώρηση και εξορθολογισμό των υφεσιακών μέτρων.
- Για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.
- Για την αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς χρηματοδότησης.

Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας της υγείας, και της βιοτεχνολογίας, βλέπουμε πως κυριαρχεί σε κάθε συζήτηση για ανάπτυξη και επενδύσεις. Και μάλιστα είναι ο τομέας που μπορεί άνετα να καυχιέται πως διαθέτει «brand name» εδώ και χρόνια ισχυρό, τόσο για την ελληνική όσο και για την διεθνή αγορά. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή μας στο εξωτερικό, μπορεί το ίδιο να συμβεί και στον κλάδο της βιοτχνολογίας και της υγείας.

Ήρθε η ώρα η Πολιτεία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να πάψει να μιλά μόνο για θέματα τιμολόγησης (όπως έχουν πράξει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια) και να στραφεί δυναμικά στο αναπτυξιακό κομμάτι. Ο κλάδος της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας έχει ματώσει τα τελευταία χρόνια και οι πολίτες το ίδιο. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει κίνητρα για προχωρήσουν οι επιχειρήσεις της υγείας και του φαρμάκου σε επενδύσεις, να δώσει κίνητρα για της Κλινικές Μελέτες και κίνητρα φυσικά για να παραμείνουν στην Ελλάδα οι νέοι επιστήμονες και γιατροί που πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς και της μετανάστευσης.

Γιατί όταν θα επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, θα πρέπει να έχουν μείνει πίσω κάποιοι άνθρωποι για να τραβήξουν μπροστά το άρμα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε ακόμη:

Προτροπή του καθ. Υφαντόπουλου να επενδύσουμε στην Ιατρική Τεχνολογία για να ξεφύγουμε από την ανεργία

Στη Γενική Συνέλευση της EFPIA από σήμερα ο ΣΦΕΕ με θέμα -εκτός ατζέντας- πώς θα μειωθεί το clawback κατά 30%

Κλινικές Μελέτες: Ένας «δρόμος» διάσπαρτος με εμπόδια και άρνηση & το φορολογικό παράδειγμα της Τουρκίας