ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Πορτογαλία ξοδεύει λιγότερα για την υγεία, αλλά είναι καλά - Συναίνεση και Εθνική Στρατηγική το μότο της

Μια επιστροφή στα βασικά, αναφορικά στο θέμα της υγείας, πρότεινε ο Πορτογάλος Βουλευτής, επικεφαλής Δημόσιας Υγείας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας, Ricardo Baptista Leite, Member of Parliament, κατά την ομιλία του στο 7ο Pharma & Health Conference.

Η Πορτογαλία ξοδεύει λιγότερα για την υγεία, αλλά είναι καλά - Συναίνεση και Εθνική Στρατηγική το μότο της

Ο κ. Leite άνοιξε με μια πολύ σημαντική επιτυχία της χώρας του, η οποία κλήθηκε και κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς τις οικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις και να καταλήξει σε μια ευρεία συναίνεση. Αυτή η συναίνεση οδήγησε μια Εθνική Στρατηγική για την Ηπατίτιδα C.

Αποτέλεσμα ήταν 10.000 άτομα να ενταχθούν στις νέες θεραπείες και 3.000 ασθενείς να έχουν ήδη θεραπευτεί!

Για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων αποτελεί τη συνεργασία πολιτικών, ιατρών, ακαδημαϊκών και ασθενών.

Η Πορτογαλία και η Ελλάδα παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία τόσο στην εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής και της μείωσης της παιδικής θνησιμότητας όσο και στη γήρανση του πληθυσμού, τις χρόνιες ασθένειες και άλλους δείκτες υγείας, όσο και στην έλλειψη ανθρώπινων πόρων. «Παρότι ξοδεύουμε λιγότερα, είμαστε σε καλή κατάσταση. Αλλά οι επιπτώσεις των περικοπών στην υγεία των πολιτών θα φανούν στις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο κ. Leite. «Το ερώτημα είναι αν θα μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα αλλά με βιώσιμο τρόπο ή κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να ξοδέψουμε άλλο», σημείωσε.

b52946470c00ae5df24311a9d6f4ccaf L

Κατά τον Πορτογάλο Βουλευτή χρειάζεται μια ανθρωπιστική προσέγγιση στην υγεία, κοντά στο Ευρωπαϊκό μοντέλο. «Πρέπει να γυρίσουμε στα βασικά στην Υγεία», τόνισε, αναφερόμενος στις αρχές της ιατρικής. «Η προαγωγή και πρόληψης της υγείας πρέπει να βρίσκονται στη βάση του ΕΣΥ», συμπλήρωσε. Προς το παρόν, «δεν έχουμε Εθνικά Συστήματα Υγείας, αλλά Εθνικά Συστήματα Ασθενειών, που επιχειρούν να επιβιώσουν», τόνισε.

Πρέπει «το καρότο» να μεταφερθεί από τη «μαζική παραγωγή» στα νοσοκομεία, όπου στόχος είναι όλο και περισσότερες επεμβάσεις, στον ασθενή, όπου τα νοσοκομεία θα πληρώνονται όσο πιο υγιής είναι ο πολίτης, τόνισε μεταξύ άλλων. Κατά τον κ. Leite, η εξίσωση της αξίας είναι ένα κλάσμα, με το αποτέλεσμα υγείας είναι στον εκθέτη και το κόστος στον παρονομαστή.