ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Εναλλακτική Θεραπεία Ελκώδους Κολίτιδας & Νόσου Crohn»

Το βιβλίο «Εναλλακτική Θεραπεία Ελκώδους Κολίτιδας & Νόσου Crohn - Ο θεραπευτικός ρόλος της ορθής διατροφής, των βοτάνων και των φυτικών σκευασµάτων», των Ι.Κ. Τριανταφυλλίδη, Β. Καραγιάννη, Κ. Τριανταφυλλίδη, παρουσιάζουν την Τρίτη 12 Ιουλίου και ώρα 19:30 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (παλιό Πανεπιστήμιο • Θόλου 5, Πλάκα) οι Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ. 

 

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Εναλλακτική Θεραπεία Ελκώδους Κολίτιδας & Νόσου Crohn»

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Σωτήριος Γεωργόπουλος. Παράλληλα θα μιλήσουν οι:

- Νικόλαος Βιάζης, Ιατρός, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομάδος Μελέτης Ελκώδους Κολίτιδας και Νόσου του Crohn.
- Αλεξάνδρα Γκλιάτη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα και Νόσο του Crohn.
- Γρηγόριος Κουράκλης, Καθηγητής Χειρουργικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Κώστας Βαγιανός, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Νατάσσα Βασιλάκου, Υπεύθυνη Ιατρικών Εκδόσεων ΒΗΤΑ.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει μουσική βραδιά. Για όσους προσκεκλημένους ενδιαφέρονται θα προηγηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου στις 19:00.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn –ιδιοπαθείς, φλεγμονώδεις εντερικές νόσοι (ΙΦΕΝ)– εμφανίζονται με ποικιλία συμπτωμάτων και ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Η αιτιολογία τους είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, ενώ η θεραπεία τους –τόσο η συντηρητική όσο και η χειρουργική– παρότι έχει σημειώσει πρόοδο και εν πολλοίς ανακουφίζει τους ασθενείς, δεν έχει καταφέρει να τις εκριζώσει. Εξάλλου, η λεγόμενη «δυτική δίαιτα», πλούσια σε λίπη και πρωτεΐνες και ολοένα και φτωχότερη σε φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να φέρει μερίδιο της ευθύνης για την αυξανόμενη συχνότητα των νόσων σε χώρες της Ασίας.

Στο βιβλίο των Ι.Κ. Τριανταφυλλίδη, Β. Καραγιάννη και Κ. Τριανταφυλλίδη: «Εναλλακτική Θεραπεία Ελκώδους Κολίτιδας και Νόσου Crohn», που κυκλοφόρησαν οι Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ προτείνονται, μετά από ενδελεχή μελέτη της βιβλιογραφίας, κατ’ αρχήν διαιτητικοί τρόποι αντιμετώπισής τους, με σκοπό να μειωθούν τα συμπτώματα. Οι διαιτητικές συνήθειες θεωρείται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιδείνωση των ΙΦΕΝ, ενώ –τέλος– παρατίθενται σημαντικά κλινικά δεδομένα σχετικά με τον ρόλο των βοτάνων και των φυτικών παρασκευασμάτων στην ύφεση των νόσων και στη διατήρησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ