ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνδρομο Sjogren: Αδιάγνωστο το 75% των ασθενών

Ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει όλο το σώμα είναι υπό έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύνδρομο Sjogren: Αδιάγνωστο το 75% των ασθενών

Πρόκειται για το σύνδρομο Sjögren, το οποίο αφορά 1 στους 10 ασθενείς με ξηροφθαλμία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Sjogren στις 23 Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Dr. Henrik Sjögren, οφθαλμίατρου από την Σουηδία, ο οποίος διέγνωσε για πρώτη φορά το νόσημα το 1933, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) δηλώνει ότι είναι στο πλευρό των Ελλήνων ασθενών και τους καλεί να επικοινωνούν με τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (τηλ. 210 8237 302), εργάσιμες ημέρες εκτός ΣΚ, και ώρες 10:00–16:00.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ & Δ/ντής του Τμήματος Παθολογικής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝΣ «Λαϊκό», κ. Αθανάσιος Τζιούφας, το σύνδρομο προσβάλλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας και θεωρείται το δεύτερο σε συχνότητα συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα μετά την ρευματοειδή αρθρίτιδα, προσβάλλοντας το 0,1% -0,3% του γενικού πληθυσμού, το 75% των οποίου είναι ακόμα αδιάγνωστο.

Η κύρια προσβολή του συνδρόμου αφορά τους εξωκρινείς αδένες και εμφανίζεται με ξηροστομία και ξηροφθαλμία γι' αυτό και προσβάλλει 1 στους 10 ασθενείς με ξηροφθαλμία.

Άλλα όργανα που μπορεί να προσβάλει είναι το δέρμα, οι αρθρώσεις και πιο σπάνια το ήπαρ, οι νεφροί και οι πνεύμονες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το 3%-5% των ασθενών με Σύνδρομο Sjogren μπορεί να αναπτύξει λέμφωμα, αν υπάρχουν ξεκάθαροι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως είναι η διόγκωση των παρωτίδων και η πορφύρα του δέρματος που εμφανίζονται στην έναρξη της νόσου.

Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται μόνο του ή να αλληλεπικαλύπτεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ή ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές υποδιαγνώσκεται ή παραβλέπεται ως νόσημα από τους ιατρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, ένας ασθενής χρειάζεται κατά μέσο όρο 4,7 χρόνια για να λάβει μια επίσημη διάγνωση του συνδρόμου Sjögren.

Όσον αφορά τη θεραπεία του συνδρόμου Sjogren, οι ιατροί χορηγούν ανοσοτροποιητικά φάρμακα ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενή και τα όργανα που έχει προσβάλλει η νόσος.