ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του ΑΧΕΠΑ

Εγκαινιάστηκε χθες η ανακαινισμένη Β' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του ΑΧΕΠΑ

Οι εργασίες έγιναν με χρηματοδότηση από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά».

«Η σημερινή μέρα είναι πραγματικά ένα ορόσημο και ένας σταθμός, όχι μόνο για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αλλά για ολόκληρη την ιστορία της παιδιατρικής περίθαλψης στην πόλη» είπε η διευθύντρια της κλινικής Μαρία Χατζηστυλιανού.

Σύμφωνα με την ίδια, η Β' πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική υπήρξε η πρώτη και για ένα διάστημα η μόνη παιδιατρική κλινική στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 1955 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μέσω δωρεάς της σουηδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Raedda Barnen», ενώ το 2013 η προηγούμενη διευθύντρια της κλινικής, Φανή Αθανασιάδου, υπέβαλε αίτημα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την χρηματοδότηση της ανακαίνισης. Το αίτημα εγκρίθηκε το 2014 και έτσι ολοκληρώθηκε ένα έργο που αποτελεί σήμερα κόσμημα για τη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, η κ. Χατζηστυλιανού σημείωσε ότι οι οκτάκλινοι θάλαμοι έγιναν δίκλινοι, με εσωτερικούς χώρους υγιεινής, μπάνιο και τουαλέτα. «Νοσηλεύαμε 40 παιδιά με δύο τουαλέτες. Η δύναμη της κλινικής σήμερα είναι 60 κλίνες, από τις οποίες οι 20 είναι στο ογκολογικό τμήμα. Κάθε χρόνο εξετάζονται στα τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, περίπου 13 με 14.000 παιδιά και νοσηλεύονται ετησίως περίπου 3.000 παιδιά. Η ημερήσια κάλυψη κλινών νοσηλείας κατά μέσο όρο φτάνει το 70 με 75%, ενώ υπάρχουν και μέρες με αυξημένη νοσηρότητα που η κάλυψη αγγίζει το 100%» είπε.

«Σήμερα έχουμε γιορτή στο ΑΧΕΠΑ» τόνισε ο διοικητής του, Αναστάσιος Σπανός και έκανε λόγο για το πρώτο μεγάλο έργο ανακαίνισης της κλινικής από τότε που δημιουργήθηκε. «Από Δευτέρα μπαίνουν παιδιά μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια αναβαθμισμένη μονάδα παροχής υπηρεσιών, σε ένα ευαίσθητο σημείο όπως είναι τα παιδιατρικά» τόνισε.

«Ο θεός δεν θέλει ούτε τα παχιά λόγια, ούτε τα πολλά εκκλησιαστικά, όσο τα θυσιαστικά, δηλαδή αυτό που ακριβώς γίνεται τώρα εδώ» είπε ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, Μιχαήλ, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό στην ανακαινισμένη κλινική. «Σε τέτοια δωμάτια τα παιδιά δεν θα νιώθουν άρρωστα αλλά φιλοξενούμενα» επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και αναφέρθηκε στο έργο των ευεργετών της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας σημείωσε, ότι «το πανεπιστήμιο σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί βασιζόμενο στους ανθρώπους του, στους ανθρώπους που βρίσκουν τρόπους να φέρνουν επιπλέον χρηματοδότηση, είτε μέσα από ερευνητικά προγράμματα, είτε μέσα από παροχή υπηρεσιών, είτε κυνηγώντας ευκαιρίες χρηματοδότησης δωρεών».

Ο εκπρόσωπος του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Χρήστος Καθάριος, υπογράμμισε ότι το ίδρυμα έχει δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τα παιδιά, τις παιδιατρικές κλινικές και τις παιδιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη την Ελλάδα και η εν λόγω δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων δωρεών του ιδρύματος στον τομέα της υγείας.

Στο έργο του σωματείου «Ανοιχτή Αγκαλιά» αναφέρθηκε η πρόεδρός του, Γιολάντα Βλάχου. «Από το 1993 μέχρι σήμερα συμβάλλουμε στη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρα μας, με ανάπλαση κλινικών, προσφορά μηχανημάτων, εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων, με την υποστήριξη του νοσηλευόμενου παιδιού και της οικογένειάς του» είπε και γνωστοποίησε ότι υπό την επίβλεψη του συλλόγου δημιουργείται ένα κέντρο ημέρας για παιδιά με διάχυτες διαταραχές, στην ανατολική Αττική, παράρτημα στη Γ΄ παιδιατρική κλινική του Ιπποκρατείου νοσοκομείου και ένα παράρτημα στο νησί της Κάσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το χρονικό διάστημα της ανακαίνισης, η κλινική λειτούργησε στους χώρους μετεγκατάστασής της, χάρη στη ρύθμιση των εφημεριών και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου.