ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΟΜ: Δεν υπάρχει ένδειξη νοσηλείας στο εξωτερικό νεαρού ασθενή με λευχαιμία

ΕΟΜ: Δεν υπάρχει ένδειξη νοσηλείας στο εξωτερικό νεαρού ασθενή με λευχαιμία

Δεν υπάρχει ένδειξη ανάγκης νοσηλείας του στο εξωτερικό ξεκαθαρίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων αναφορικά με την περίπτωση νεαρού ασθενή που πάσχει από οξεία λευχαιμία και τις τελευταίες μέρες δημοσιεύεται και αναπαράγεται στο διαδίκτυο έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να μεταβεί στις ΗΠΑ για μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΜ σε σχετική ανακοίνωση, «ο ασθενής ήδη αντιμετωπίζεται, όπως ενδείκνυται, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου Πατρών. Μάλιστα, κατόπιν σχετικής αναζήτησης από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στην Εθνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, έχουν εντοπιστεί πιθανοί συμβατοί δότες και προγραμματίζεται η μεταμόσχευση του ασθενούς στο ίδιο νοσοκομείο.

Η απόφαση για μετάβασή του στο εξωτερικό δεν ελήφθη από τους αρμόδιους ιατρούς, καθώς επιστημονικά, δεν υπάρχει ένδειξη ανάγκης νοσηλείας του στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι, εάν υπήρχε αδυναμία αντιμετώπισης του ασθενούς στην Ελλάδα, όλα τα έξοδα μετάβασης, νοσηλείας και θεραπείας του, βάσει νόμου, θα καλύπτονταν από τον ασφαλιστικό του φορέα».

Και προς αποφυγή λανθασμένης αντίληψης για τις δυνατότητες θεραπείας του εν λόγω ασθενή στις εγχώριες Μονάδες Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, ο ΕΟΜ αναφέρει ότι το 2015 διενεργήθηκαν στη χώρα μας 462 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων κάθε τύπου, εκ των οποίων 178 αλλογενείς, δηλαδή με μόσχευμα προερχόμενο από υγιή δότη, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

BEST OF NETWORK