ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είναι σωστό να μιλάμε στα μωρά... μωρουδίστικα;

Το θέαμα μιας μητέρας να μιλάει στο μωρό της τραγουδιστά και σε μια... ακατάληπτη γλώσσα μπορεί να προκαλέσει απορία, ενίοτε και εκνευρισμό.

Είναι σωστό να μιλάμε στα μωρά... μωρουδίστικα;

Οι επιστήμονες επισημαίνουν εδώ και πολλά χρόνια ότι πρέπει να απευθυνόμαστε στα μωρά και τα μικρά παιδιά σαν να ήταν ενήλικοι ώστε να μην έχουν στρεβλή εικόνα της γλώσσας και της πραγματικότητας.

Για μια ακόμη φορά όμως, φαίνεται ότι το μητρικό ένστικτο δικαιώνεται!

Οι ειδικοί αποφαίνονται τώρα ότι το ένστικτο της μαμάς που μιλάει τραγουδιστά και μωρουδίστικα στο μικρό παιδί της είναι ο καλύτερος τρόπος για να το μάθει να μιλάει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής μαθηματικών και επιστήμης των υπολογιστών, Patrick Shafto, στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με τον μεταδιδακτορικό επιστήμονα Baxter Eaves πήραν τους ήχους φωνηέντων από την ομιλία των ενηλίκων και στη συνέχεια έφτιαξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που προέβλεπε κατανοητά πρότυπα ομιλίας από το μηδέν για να βρουν πώς θα έπρεπε να είναι ο λόγος αν είχε σχεδιαστεί για να διδάσκει τα παιδιά.

bigstock portrait of mother and baby ha 129627734

Στη συνέχεια συνέκριναν το μοντέλο ομιλίας που τους προέκυψε με διάφορα μοντέλα – τρόπους ομιλίας και κατέληξαν ότι το κοντινότερο ήταν ο τρόπος που μιλάνε οι μανάδες στα μωρά.

Οι ήχοι οι οποίοι τονίζονται στη μωρουδίστικη ομιλία είναι αυτοί που τελικά απαιτούνται ώστε να μάθουν τα μωρά να μιλάνε.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι οι Αμερικανοί συνηθίζουν να αλλάζουν τον τρόπο ομιλίας τους και όταν απευθύνονται σε κατοικίδια αλλά και σε ανθρώπους που δεν μιλάνε καλά αγγλικά.

Βρήκαν ότι τονίζονται έτσι -ενστικτωδώς- τα σημαντικά σημεία της αγγλικής γλώσσας με αποτέλεσμα να γίνονται ευκολότερα αντιληπτά τα σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία της γλώσσας σε όσους προσπαθούν να μάθουν αγγλικά.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί που αργεί να μιλήσει: Τι πρέπει να προσέξετε

Μια ταινία 3D μπορεί να αποκαλύψει αν το παιδί έχει πρόβλημα στα μάτια

5 κανόνες για να αγαπήσει το παιδί σας την υγιεινή διατροφή