ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς φαρμακείο και με ένα αγροτικό γιατρό η Ανάφη

Χωρίς φαρμακείο και με ένα αγροτικό γιατρό είναι το νησί της Ανάφης.

Χωρίς φαρμακείο και με ένα αγροτικό γιατρό η Ανάφη

Κάτοικοι και επισκέπτες προμηθεύονται φάρμακα από το αγροτικό ιατρείο, επειδή όμως δεν υπάρχουν όλα τα φάρμακα, οι παραγγελίες γίνονται από την Ίο και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται έως και τρεις ημέρες για να φτάσουν στο νησί.

Οι κάτοικοι της Ανάφης δεν ξεπερνούν τους 300, το καλοκαίρι όμως ο πληθυσμός τριπλασιάζεται.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Επαγγελματιών του νησιού, η απουσία φαρμακείου οφείλεται σε κώλυμα στη διαδικασία της αδειοδότησης.

Η κατάσταση ταλαιπωρεί για πάνω από ένα χρόνο τους κατοίκους του νησιού. Μια νοσοκόμα αναγκάζεται να πάει στην Ίο για να προμηθευτεί βασικά φάρμακα από μεγάλο φαρμακείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα όπως παυσίπονα, αλοιφές ή επιθέματα.

Είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στο αγροτικό ιατρείο τις ώρες λειτουργίας του και, εάν υπάρχουν τα υλικά που χρειάζονται, να τα προμηθευτούν.

Από τον Σύλλογο Επαγγελματιών επισημαίνουν ότι πρέπει να διορθωθεί άμεσα η κατάσταση αυτή και εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση.

Στα τοπικά μέσα αναφέρεται, επίσης, το πρόβλημα υποστελέχωσης, αφού μόνο ένας αγροτικός γιατρός προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ με το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης δημιουργούνται και καθυστερήσεις στην προμήθεια αναλώσιμων, καθώς μέχρι σήμερα οι προμήθειες για την Ανάφη γίνονταν μέσω του κέντρου υγείας Σαντορίνης, ενώ τώρα με το νέο νοσοκομείο θα πρέπει να γίνονται μέσω της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος