ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μέθοδος ταυτοποίησης από πρωτεΐνες της τρίχας

Ερευνητές στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο ταυτοποίησης ενός ανθρώπου, αναλύοντας όχι γενετικό υλικό (DNA), αλλά πρωτεΐνες από τις τρίχες του.

Νέα μέθοδος ταυτοποίησης από πρωτεΐνες της τρίχας

Η χρήση του DNA είναι εδώ και χρόνια μια ευρέως χρησιμοποιούμενη πρακτική από τις εγκληματολογικές υπηρεσίες, τους αρχαιολόγους, τους βιολόγους κ.α. Ωστόσο, διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες και χημικές διαδικασίες (υψηλή θερμοκρασία, έκθεση σε νερό, δυνατό φως κ.α.) μπορούν να καταστρέψουν το γενετικό υλικό, περιορίζοντας έτσι τη χρησιμότητά του.

Αντίθετα, οι πρωτεΐνες είναι πιο σταθερές από το DNA, ενώ επίσης δημιουργούν το δικό τους «προφίλ», που είναι χαρακτηριστικό για κάθε άτομο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκλέντον Πάρκερ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν δείγματα τριχών από έξι ανθρώπους που έζησαν μεταξύ 1750-1850, καθώς και από 76 εν ζωή ανθρώπους.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 185 πρωτεΐνες στις ανθρώπινες τρίχες, οι οποίες είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως «αποτύπωμα» ανάλογο του DNA. Οι εν λόγω βιοδείκτες από κοινού θα μπορούσαν να διακρίνουν έναν άνθρωπο ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο άλλους.

bigstock Skin Anatomy Abstract Blue Bac 81809696

Στόχος των ερευνητών είναι να βελτιώσουν τόσο τη νέα τεχνική, ώστε από μία μόνο τρίχα να είναι σε θέση να διακρίνουν με σιγουριά έναν άνθρωπο ανάμεσα σε όλο τον ανθρώπινο πληθυσμό των επτά περίπου δισεκατομμυρίων.

«Η μέθοδος ταυτοποίησης μέσω πρωτεϊνών βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν η ταυτοποίηση μέσω DNA κατά το αρχικό στάδιο της ανάπτυξής της. Η νέα τεχνική θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στην εγκληματολογία, αλλά ακόμη έχουμε δρόμο ώσπου η νέα μέθοδος φθάσει στις πλήρεις δυνατότητές της» δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο χημικός Μπραντ Χαρτ.

Ένα μειονέκτημα μέχρι στιγμής είναι ότι δεν αρκεί μία τρίχα για την ταυτοποίηση, αλλά περισσότερες, πράγμα που πρέπει να ξεπεραστεί, καθώς στον τόπο του εγκλήματος συχνά δεν βρίσκεται παρά μια και μοναδική τρίχα του υπόπτου.

Διαβάστε επίσης:

Οι επιστήμονες αποθήκευσαν για πρώτη φορά τις «μνήμες» των ανθρώπινων κυττάρων

Έρευνα: Πολλά γονίδια συνεχίζουν να λειτουργούν μετά το θάνατο!

Μετά το DNA έρχεται η σειρά «χειραγώγησης» και του RNA