ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξανθός από ΕΣΔΥ: Σποραδικά αλλά ελεγχόμενα τα κρούσματα της ελονοσίας

Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής, και πως τα κρούσματα ελονοσίας είναι σποραδικά και ελεγχόμενα, έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για την ελονοσία.

Ξανθός από ΕΣΔΥ: Σποραδικά αλλά ελεγχόμενα τα κρούσματα της ελονοσίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι υπηρεσίες υγείας, τα εργαστήρια και το προσωπικό, κάνουν εξαιρετική δουλειά αλλά αθόρυβη, τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας πως το σημαντικότερο είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Οι μετανάστες είναι ευάλωτος πληθυσμός αλλά όχι επικίνδυνος, επανέλαβε σημειώνοντας ακόμη ότι με το προσφυγικό, είναι ευκαιρία να οργανώσουμε τις υπηρεσίες υγείας και τις δομές μας. Αυτή είναι η τεκμηριωμένη απάντηση στις κραυγές που ακούγονται γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Φυσικά όλα αυτά θέλουν κόπο και έχουμε την δυνατότητα να απαντήσουμε με σοβαρότητα και συγκεκριμένο σχέδιο για την Δημόσια Υγεία, υπογράμμισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, υποστήριξε ότι θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να αποκτήσουμε κουλτούρα γύρω από την προστασία των κουνουπιών και πως η ελονοσία ήρθε για να μείνει.

Όπως τονίστηκε ακόμη στην ημερίδα, στην χώρα μας σήμερα έχουμε 6 κρούσματα από εγχώρια μετάδοση και όπως ξεκαθάρισε ο ομότιμος καθηγητής συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η ελονοσία δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, χρειάζεται προσοχή αλλά και ψυχραιμία, αυτή την στιγμή δεν έχουμε κρούσμα από πρόσφυγα, ωστόσο αυτό μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί όπως είπε χαρακτηριστικά.