ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το κεφάλι του μωρού «προβλέπει» το IQ του!

Εάν ήσαστε... κεφάλας ως μωρό, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να σας δικαιώσει! Σύμφωνα με στοιχεία από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank), τα μωρά που γεννιούνται με κεφάλι μεγαλύτερο σε περίμετρο από τον μέσο όρο είναι συνήθως πιο έξυπνα και μελλοντικά πιο πετυχημένα!

Το κεφάλι του μωρού «προβλέπει» το IQ του!

Η έρευνα βασίστηκε σε μισό εκατομμύριο Βρετανούς που έχουν δώσει δείγμα του γενετικού τους υλικού στη Βιοτράπεζα. Στόχος της Βιοτράπεζας είναι να μελετά σε βάθος χρόνου τη σχέση μεταξύ γονιδίων, σωματικής και ψυχικής υγείας αλλά και γενικότερης εξέλιξης στην πορεία της ζωής.

Σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry αναφέρει ότι «παρατηρήθηκαν πολύ σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στις βαθμολογίες των τεστ γνωστικής επίδοσης και πολυγονιδιακές παραμέτρους, όπως η περίμετρος του κεφαλιού στη βρεφική ηλικία».

bigstock emotion success gesture and 139156856

Ο καθηγητής Ίαν Ντίρι από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, αναφέρει ότι εντοπίστηκαν επίσης παραλλαγές γονιδίων που συσχετίζονται με την ευφυΐα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η περίμετρος του κεφαλιού των νεογέννητων αγοριών είναι κατά μέσο όρο 36 εκατοστά, ενώ των κοριτσιών 35 εκατοστά, οπότε κάθε επιπλέον εκατοστό δίνει... έξτρα ελπίδες για μελλοντική επιτυχία και διακρίσεις!

Τα νέα δεδομένα θεωρούνται τόσο ακριβή και αξιόπιστα που οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως «δείκτης πρόβλεψης» για το αν ένα μωρό θα πάει στο πανεπιστήμιο!

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι τα 9 είδη ευφυΐας

Τρία παράδοξα σημάδια ότι είστε... ιδιοφυΐα!

Πρόγραμμα ύπνου & IQ: Τι ισχύει για τους άντρες και τι για τις γυναίκες