ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξάρθρωση κυκλώματος που εξέδιδε παράτυπα παροχές ασθενείας ΙΚΑ

Στα ίχνη κυκλώματος που εξέδιδε παράτυπα παροχές ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έφτασε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ασφαλιστικού ιδρύματος.

Εξάρθρωση κυκλώματος που εξέδιδε παράτυπα παροχές ασθενείας ΙΚΑ

Οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από το 2012, και με τεχνάσματα κατάφεραν να αποκομίσουν σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τουλάχιστον 180.000 ευρώ.

Συνελήφθησαν συνολικά εννέα άτομα, και συγκεκριμένα τέσσερις υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο Αιγάλεω, υπάλληλος της Βουλής και τέσσερις ιδιώτες. Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλη μία υπάλληλος και δύο συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση-νόθευση.

Χρησιμοποιώντας τα προσωπικά στοιχεία τους ως ασφαλισμένοι, καθώς και τα προσωπικά στοιχεία άλλων ασφαλισμένων και ενός θανόντος, στα οποία είχαν πρόσβαση λόγω της ιδιότητάς τους, κατόρθωσαν να εκδώσουν παράτυπα τουλάχιστον 219 παροχές ασθενείας, που αφορούσαν κυρίως αναλώσιμα υλικά.

Το κύκλωμα παρενέβαινε στο Ηλεκτρονικό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αντικαθιστώντας τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου με τραπεζικούς λογαριασμούς των μελών του, στους οποίους πιστώνονταν τα χρήματα. Μετά την πίστωση, οι δράστες επενέβαιναν εκ νέου, επαναφέροντας τον αριθμό λογαριασμού του ασφαλισμένου.