ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν εξετάσεις γλώσσας και στοματικής κοιλότητας από τον Δήμο Αθηναίων

Στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2016 η Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΟΚΤ) διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Τις δύο αυτές ημέρες θα γίνουν δωρεάν εξετάσεις για το ενδιαφερόμενο κοινό από τους ιατρούς και στοματολόγους της εταιρείας.

Δωρεάν εξετάσεις γλώσσας και στοματικής κοιλότητας από τον Δήμο Αθηναίων

Σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο που εξέδωσε η ΕΕΟΚΤ σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, οι διάφοροι τύποι καρκίνου που αναπτύσσoνται στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου μπορεί να προκαλέσουν λίγα συμπτώματα που παρουσιάζονται σταδιακά και συχνά αγνοούνται από τον ασθενή. Γι’ αυτό το λόγο και επειδή δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι πρώιμης διάγνωσης, ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια.

Ο καθένας μας πρέπει να ευαισθητοποιείται και να επικοινωνεί με τον γιατρό του για να εξεταστεί, όταν εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα ή υποφάρυγγα. Σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί η εκτίμηση από ωτορινολαρυγγολόγο και εξέταση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ή ακόμα και βιοψία ύποπτων βλαβών.

Σημεία που πρέπει να μας ανησυχήσουν, ιδιαίτερα αν έχουμε ιστορικό καπνίσματος ή χρήσης αλκοόλ, περιλαμβάνουν τα εξής:

- Επίμονη βραχνάδα

- Δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση

- Πόνος στον λαιμό που επιμένει

- Συνεχής πόνος στο αυτί, ιδιαίτερα με την κατάποση

- Διόγκωση στον τράχηλο

- Αιμορραγία από το στόμα ή τη μύτη

- Μπούκωμα/ρινική συμφόρηση που δεν υποχωρεί

- Έλκος στη γλώσσα με ή χωρίς πόνο

- Λευκές ή ερυθρές πλάκες στο στόμα που παραμένουν για πολλές εβδομάδες

- Διόγκωση στην αμυγδαλή

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η ΕΕΟΚΤ, θέλοντας να επισημάνει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και να ευαισθητοποιήσει το ελληνικό κοινό, πήρε την πρωτοβουλία μαζί με τον δήμο Αθηναίων να διοργανώσει διήμερο αφιερωμένο στη δωρεάν εξέταση και ενημέρωση του κοινού. Η κάθε εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά (Χρειάζεται μόνο να πείτε Αααα!) και δεν ενέχει κανένα κίνδυνο. Θα περιλαμβάνει την επισκόπηση της γλώσσας και της στοματικής κοιλότητας και ψηλάφηση των λεμφαδένων του τραχήλου και του θυρεοειδούς αδένα.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, 2-6 μ.μ., και Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, 11 π.μ.-2 μ.μ., σε αίθουσα που παραχωρεί ο Δήμος Αθηναίων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 152 (υπεύθυνη του Κέντρου: Α. Λιβαδά, τηλ. 210-6448844).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες www.heshno.org & www.opanda.gr