ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κέντρο Φιλοξενίας 100 ασυνόδευτων παιδιών στην Παιανία: Το όνειρο ζωής των Γιατρών του Κόσμου

Το νέο Κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στην Παιανία, εγκαινίασαν πριν από δύο ημέρες οι Γιατροί του Κόσμου.

Κέντρο Φιλοξενίας 100 ασυνόδευτων παιδιών στην Παιανία: Το όνειρο ζωής των Γιατρών του Κόσμου

Σχεδόν ένας χρόνος κλείνει από την ημέρα που οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να διαμορφώσουν το ήδη υπάρχον κτίριο σε πρότυπο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών.

Και το όνειρο έγινε πράξη. Δημιουργήθηκε ένας χώρος φιλοξενίας προσαρμοσμένος απόλυτα στις ανάγκες 100 παιδιών, όπου θα μπορούν να διαμένουν, να σιτίζονται, να εκπαιδεύονται, να απασχολούνται δημιουργικά, να αθλούνται και να έχουν τη φροντίδα και πρωτίστως την ασφάλεια που οφείλουμε να παρέχουμε ως κοινωνία σε κάθε παιδί και σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

Το κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών εντάσσεται στο έργο «Emergency support to assist most vulnerable migrants stranded in Greece», χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης στη σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου με τον ΔΟΜ και τους εμπλεκόμενους φορείς. Τόνισε δε ότι όταν οι Γιατροί του Κόσμου μιλούν δημόσια για ένα πρόβλημα, αναλαμβάνουν τη δέσμευση να είναι μέρος της λύσης του. Έτσι σήμερα προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία τη δική τους απτή πρόταση για τα ασυνόδευτα παιδιά που δεν είναι άλλη από τον συγκεκριμένο αυτό πρότυπο χώρο φιλοξενίας. Τέλος επεσήμανε, ότι το έργο αυτό δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό και αποδεικνύει ότι σημαντικά έργα υλοποιούνται όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων με την πολιτεία.

Στην συνέντευξη τύπου και ξενάγηση του χώρου παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς, ο δήμαρχος Παιανίας Σπύρος Στάμος καθώς και ο Διοικητής του Α.Τ Παιανίας Δημήτρης Καραντώνης. Μεγάλη συμμετοχή υπήρξε από ελληνικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 15 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 26 χρόνια συνεχούς δράσης το 2016, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.
Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.