ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «οικονομική τοξικότητα» και ο αντίκτυπός της στους ασθενείς με καρκίνο

Τα οικονομικά προβλήματα ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, κόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στην Κοπεγχάγη.

Η «οικονομική τοξικότητα» και ο αντίκτυπός της στους ασθενείς με καρκίνο

«Οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση των ασθενών με καρκίνο, ακόμη και σε χώρες όπου το εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, και ως εκ τούτου είναι καθήκον μας να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των εν λόγω δυσκολιών και αν κάποιες από αυτές είναι δυνατό να αντιμετωπισθούν» δήλωσε ο κύριος ερευνητής Δρ Francesco Perrone, Διευθυντής της Unita Sperimentazioni Cliniche στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Νάπολης, στην Ιταλία.

Τι είναι η «οικονομική τοξικότητα»

Ο όρος «οικονομική τοξικότητα» προέρχεται από τις ΗΠΑ και σχετίζεται με το πόσο επιβαρυντικός μπορεί να αποβεί ο οικονομικός «στραγγαλισμός» των ασθενών με καρκίνο για να αντιμετωπίσουν το συνεχώς ανερχόμενο κόστος της ογκολογικής περίθαλψης.

Ο όρος βέβαια δεν αφορά μόνο τους Αμερικανούς ασθενείς, αλλά όλους, αν εξετάσουμε το κόστος των νέων φαρμάκων της τελευταίας πενταετίας.

bigstock Concerns And Hopes 3891969

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 16 προοπτικές πολυκεντρικές μελέτες στην Ιταλία, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.670 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων, μαστού ή ωοθηκών.

Η μελέτη των στοιχείων έδειξε ότι η οικονομική επιβάρυνση –που ορίζεται ως οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία– ήταν παρούσα στο 26% των ασθενών κατά την έναρξη, και συνδέθηκε με 35% μεγαλύτερο κίνδυνο χειρότερης παγκόσμιας απόκρισης της ποιότητας ζωής τους.

Επιπλέον, η «οικονομική τοξικότητα», που ορίζεται ως επιδείνωση των αποτελεσμάτων της οικονομικής κατάστασης, παρατηρήθηκε σε 22,5% των 2.735 απαντήσεων επόμενου ερωτηματολογίου, και συνδέθηκε με αύξηση 20% του κινδύνου θνησιμότητας.

Η έκπληξη των ερευνητών

Ο καθηγητής Fr. Perrone δήλωσε ότι οι ερευνητές περίμεναν να βρουν αρνητική επίδραση των οικονομικών προβλημάτων στην ποιότητα ζωής, αλλά με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

«Το μέγεθος αυτής της επίδρασης είναι μικρό αλλά όχι αμελητέο, είναι δηλαδή παρόμοια σε μέγεθος με την επίδραση που ώθησε μερικά νέα φάρμακα στην αγορά τα τελευταία είκοσι χρόνια» δήλωσε ο καθ. Fr. Perrone.

«Με βάση την κοινή λογική, εμείς οι ογκολόγοι θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην κοινωνική θέση και στις οικονομικές δυνατότητες των ασθενών μας και να προσπαθήσουμε να τους ενημερώσουμε σχετικά με τα δικαιώματά τους όσον αφορά τις παροχές της δημόσιας υγείας και με σεβασμό λόγω της κατάστασης της υγείας τους» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Δρ Nathan Cherny, από τo Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek της Ιερουσαλήμ, είπε ότι η μελέτη καταδεικνύει ότι ακόμα και όταν οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν –για παράδειγμα, όταν συμμετέχουν σε μια κλινική μελέτη–, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς αρχίζει τη θεραπεία με κάποιο βαθμό οικονομικής επιβάρυνσης.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν ότι ακόμη και σε περίπτωση που οι ασθενείς δεν πληρώνουν ή δεν καταβάλλουν συμμετοχή στην αξία των φαρμάκων, το να είναι κάποιος ασθενής με καρκίνο συχνά έχει σοβαρές και προοδευτικά αυξανόμενες οικονομικές επιπτώσεις στον ίδιο και την οικογένειά του» είπε ο Δρ Cherny. «Σε απουσία ουσιαστικής στήριξης και παροχών ασθενείας, οι επιπτώσεις αυτές μπορούν να υποβιβάσουν όχι μόνον την ποιότητα της ζωής, αλλά και την έκβαση της υγείας των ασθενών».