ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξανθός: Η απάντηση στην υγειονομική φτώχεια είναι περισσότερη & καλύτερη δημόσια υγεία

Η οικονομική κρίση και η λιτότητα δεν «παράγουν» μόνο ανεργία και φτώχεια αλλά και αρρώστια, υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες. Η συσχέτιση των εισοδηματικών- κοινωνικών ανισοτήτων με το επίπεδο υγείας του πληθυσμού είναι βιβλιογραφικά απολύτως τεκμηριωμένη. Ιδιαίτερα η ανεργία φαίνεται να επηρεάζει πολύ περισσότερο και από το ΑΕΠ την κατάσταση της υγείας, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας  Ανδρέας Ξανθός χθες, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής για τις Κοινωνικές Ανισότητες και τη Δημόσια Υγεία. 

Ξανθός: Η απάντηση στην υγειονομική φτώχεια είναι περισσότερη & καλύτερη δημόσια υγεία

Η απάντηση στην παραπάνω δραματική κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι περισσότερη και καλύτερη Δημόσια Υγεία.

Η πολιτική απάντηση στην «υγειονομική φτώχεια» και στις ανισότητες στην Υγεία είναι η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, η στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στην πρόληψη, η «μεροληψία» υπέρ των αδύναμων, η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας- πρόνοιας και η έμφαση στη Δημόσια Υγεία, τη μόνη πραγματική δημοκρατική πολιτική Υγείας καθώς τα αποτελέσματα των δράσεών της αφορούν με ισότιμο τρόπο όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις, τόνισε εμφατικά, ο υπουργός Υγείας.

Άλλα βασικά σημεία της εναρκτήριας ομιλίας του υπουργού Υγείας έχουν ως εξής:

- Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με την περικοπή δαπανών δημιουργεί συνθήκες «ασυμμετρίας» αναγκών και πόρων που με τη σειρά της επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες.

- Η κρίση του συστήματος Υγείας έχει ταξικά χαρακτηριστικά: τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας, ενώ την ίδια στιγμή ισχύει το «παράδοξο» ότι η διαθεσιμότητα της ιατρικής φροντίδας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ανάγκης και καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης και την προσδοκία κέρδους για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (νόμος Julian Hart). Είναι χαρακτηριστική η υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών υγείας σε περιοχές υψηλών εισοδημάτων και η υπερκατανάλωση ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και εργαστηριακών εξετάσεων από ανθρώπους υψηλότερης αγοραστικής δύναμης και συνήθως μικρότερης ανάγκης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

- Η δημόσια περίθαλψη αποτελεί προνομιακό χώρο κοινωνικής αναδιανομής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων, η πιο σημαντική πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης με στόχο την άρση της κοινωνικής ανισότητας στο χώρο της Υγείας. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Δημόσια Υγεία και κυρίως τροποποίηση των ανθυγιεινών κοινωνικών συνθηκών (φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, μακροχρόνια ανεργία) που διαιωνίζουν τις κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες. Όπως άλλωστε έχει πει και ο πρώην πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ: «Το όριο της ιατρικής είναι η φτώχεια».

Η Handelsblatt βλέπει δια βίου φτώχεια στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, την δυσμενή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, αλλά και την δια βίου φτώχεια, περιγράφει η εφημερίδα Handelsblatt, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά την κατάσταση ως τη χειρότερη που υπήρξε ποτέ, 20 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι από τα ξένα δάνεια που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής - περίπου 246 δισ. ευρώ - σχεδόν τίποτα δεν κατέληξε στα χέρια πολιτών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αξιοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση παλιών χρεών.

«Μετά από μια σύντομη ανάκαμψη το 2014, η Ελλάδα κατρακύλησε πίσω στην ύφεση, μετά την εκλογική νίκη του αριστερού Τσίπρα» σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει: «Η υψηλή ανεργία, η μαύρη εργασία και η κακοπληρωμένη απασχόληση περιορισμένου χρόνου αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα για την κοινωνία.

Από τους ανθρώπους αυτούς, λίγοι θα καταφέρουν να θεμελιώσουν αξιοσημείωτα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή να στραφούν στη λύση της ιδιωτικής ασφάλισης γήρατος. Οι περισσότεροι έχουν πιαστεί στην παγίδα της δια βίου φτώχειας».

Διαβάστε ακόμη:

Βαθαίνει η φτωχοποίηση των Ελλήνων - Δραματικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ