ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εγρήγορση παραμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το AIDS, παρά τη μείωση των διαγνώσεων του HIV

Σε εγρήγορση παραμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το AIDS, παρά τη μείωση των διαγνώσεων του HIV

Σημάδια υποχώρησης του αριθμού των νέων διαγνώσεων του ιού HIV, κυρίως ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση εφησυχασμό για την επιδημία της HIV λοίμωξης στη χώρα μας, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Ρόζενμπεργκ, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Υγείας, εξηγεί ότι στη χώρα μας, μετά τη μεγάλη επιδημία της HIV λοίμωξης που καταγράφηκε στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών την περίοδο 2011-2013, κατά τα τελευταία έτη σημειώθηκε μείωση των νέων διαγνώσεων στη συγκεκριμένη ομάδα.

«Ειδικότερα, το πρώτο δεκάμηνο του 2016 παρατηρήσαμε μια σημαντική ελάττωση των νέων περιστατικών, τα οποία είναι χαμηλότερα ακόμα και από τα προ της επιδημίας επίπεδα. Η συγκεκριμένη πτώση θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι, πλέον, η έναρξη αντιρετροϊκής αγωγής πραγματοποιείται έγκαιρα, αμέσως μετά τη διάγνωση της HIV λοίμωξης, οδηγώντας έτσι σε μείωση του HIV ιικού φορτίου και σε ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού».

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τον τελευταίο χρόνο συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των δομών που διενεργούν δωρεάν έλεγχο για την HIV λοίμωξη, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση των εργαστηρίων που πραγματοποιούν τον επιβεβαιωτικό έλεγχο, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί.

Αυτοί οι παράγοντες ίσως έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά στη διάγνωση των νέων περιστατικών, σύμφωνα με τον Θ. Ρόζενμπεργκ, ο οποίος καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη πτώση των νέων HIV διαγνώσεων το πρώτο δεκάμηνο του 2016 θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, καθώς η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Μήνυμα Παπακώστα, να δοθεί τέλος στην αγωνία για τις θεραπείες