ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να καταλάβουν ότι τους λέτε ψέματα

Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να καταλάβουν ότι τους λέτε ψέματα

Οι γονείς αναγκάζονται συχνά να λένε ψέματα στα παιδιά τους, είτε για να τα καθησυχάσουν είτε για να βγουν από μια δύσκολη κατάσταση.

Αν έχετε μικρά παιδιά, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το κάνετε, καθώς μπορούν να αναγνωρίσουν αν κάποιος τους λέει ψέματα, ακόμη και στη νηπιακή ηλικία.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε τις συμπεριφορές πάνω από 140 παιδιών ηλικίας 2,5 ετών στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια κλασική μέθοδο, που ονομάζεται false belief task.

Τα παιδιά παρακολουθούν ένα χαρακτήρα, τη Σάλυ, να κρύβει ένα βόλο στο ένα από τα δύο κουτιά που υπάρχουν, χωρίς να γνωρίζει ότι μετά θα μεταφερθεί στο άλλο κουτί.

Σε αυτό το σενάριο οι ερευνητές κανονικά ρωτούν τα παιδιά που θα ψάξει η Σάλυ για τον βόλο. Τα μικρά παιδιά δείχνουν το καινούργιο κουτί στο οποίο έχει μεταφερθεί ο βόλος, καθώς δεν κατανοούν ότι η Σάλυ δεν γνωρίζει ότι άλλαξε τοποθεσία. Αντίθετα, αυτά που είναι μεγαλύτερα από 4 ετών καταλαβαίνουν ότι η Σάλυ δεν γνωρίζει και υποδεικνύουν ότι θα ψάξει στο κουτί που τον τοποθέτησε αρχικά.

Οι ερευνητές άλλαξαν λίγο την ιστορία και χρησιμοποίησαν την Έμα και ένα μήλο, που ακολούθησε την ίδια λογική, αλλά αυτή τη φορά το μήλο μεταφέρθηκε σε ένα μυστικό μέρος. Σε αυτήν, την πιο απλοποιημένη εκδοχή, ακόμα και τα μικρά παιδιά μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι η Έμα θα έψαχνε εκεί όπου είχε αρχικά τοποθετήσει το μήλο.

Αυτό δείχνει ότι και τα πολύ μικρά παιδιά αναγνωρίζουν το ψέμα, ακόμα και αν δεν είναι σε θέση να μας το εξηγήσουν όταν έχουν πολλές πληροφορίες να επεξεργαστούν, και πιθανότατα μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιος λέει ψέματα, προσπαθεί να τα κοροϊδέψει ή προσποιείται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει να λέτε ψέματα στα παιδιά σας...

BEST OF NETWORK

PlusQueen