ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε μία στις δύο φορές δεν «πιάνουν» οι ενήλικες τα ψέματα των παιδιών

Αν βρείτε το ωραίο βάζο σας σπασμένο σε κομμάτια στο πάτωμα και το οκτάχρονο παιδί σας ρίξει το φταίξιμο στη γάτα, πόσες πιθανότητες έχετε να καταλάβετε ότι λέει ψέματα; Ούτε μία στις δύο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική ψυχολογική έρευνα.

Ούτε μία στις δύο φορές δεν «πιάνουν» οι ενήλικες τα ψέματα των παιδιών

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζόντι Κουάς της Σχολής Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Law and Human Behavior (Νόμος και Ανθρώπινη Συμπεριφορά), σύμφωνα με το Science, μελέτησαν στοιχεία από 45 πειράματα που αφορούσαν συνολικά πάνω από 10.000 παιδιά και ενηλίκους.

Το συμπέρασμα της μετα-ανάλυσης είναι ότι, παρόλο που οι περισσότεροι ενήλικοι πιστεύουν ότι ξέρουν πότε το παιδί τους τους εξαπατά, στην πραγματικότητα είναι σε θέση να καταλάβουν πότε ένα παιδί λέει ψέματα μόνο στο 47,5% των περιπτώσεων, δηλαδή ούτε τις μισές φορές. Με λίγα λόγια, τα καταφέρνουν χειρότερα κι απ’ ό,τι αν απαντούσαν στην τύχη (πιθανότητα 50%).

bigstock 129765584

Οι ενήλικοι τα καταφέρνουν πάντως πολύ καλύτερα στο να καταλαβαίνουν πότε ένα παιδί λέει την αλήθεια, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 64%, δηλαδή σχεδόν δύο φορείς στις τρεις πέφτουν μέσα.

Εξάλλου, η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και τρίχρονα παιδιά μπορεί να καταφεύγουν στα συνειδητά ψέματα, ενώ τα παιδιά γίνονται καλύτεροι ψεύτες όσο μεγαλώνουν. Επίσης διαπιστώνεται ότι οι επαγγελματίες που συναναστρέφονται με παιδιά, όπως εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, τα πάνε μόνο οριακά καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο στο να «πιάνουν» τα ψέματα των παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 ψέματα που πρέπει να σταματήσετε να λέτε στο γιατρό σας

Γιατί όταν λέμε ψέματα ζεσταίνεται η μύτη μας

Τα 10 συχνότερα σεξουαλικά ψέματα