ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα υστερεί σε αριθμό δοτών μυελού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η μεταμόσχευση μυελού τον οστών αποτελεί τη μόνη ελπίδα για τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο του αίματος (λευχαιμίες και λεμφώματα).

Η Ελλάδα υστερεί σε αριθμό δοτών μυελού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Σήμερα στην Ελλάδα ο αριθμός των καταγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού των οστών ανέρχεται σε μόλις 45.000. Με δεδομένο ότι η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης είναι μία στο εκατομμύριο, αυτός ο αριθμός των εθελοντών δοτών θεωρείται πολύ μικρός. Εάν η χώρα μας αποκτούσε 200.000-300.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών, η πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη για τον κάθε ασθενή θα αυξανόταν σε 80%. Η ανάγκη αύξησης των υποψηφίων δοτών παραμένει διαρκώς μεγάλη και επιτακτική, αφού η χώρα μας υστερεί σε αριθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ κάθε χρόνο σημειώνονται 360-370 νέα περιστατικά καρκίνου του αίματος στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω επισήμανε η εκπρόσωπος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Be My Hero - Γίνε ο Ήρωάς μου, Κική Λεγάκι, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή δράση Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Εγγραφής Νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Ο μυελός των οστών είναι το “εργοστάσιο” παραγωγής αίματος του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Δεν έχει καμία σχέση με τον νωτιαίο μυαλό. Ο μυελός των οστών βρίσκεται στα οστά της λεκάνης –φανταστείτε τις πίσω τσέπες ενός παντελονιού. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών σημαίνει αντικατάσταση του “άρρωστου” ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή με ένα υγιές μέσω της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων από έναν υγιή δότη. Δωρίζοντας το δικό μας υγιές αίμα –από το δικό μας “εργοστάσιο” παραγωγής αίματος– στον ασθενή, του προσφέρουμε μια νέα ζωή» επισήμανε η κα Λεγάκι.

Το Be My Hero - Γίνε ο Ήρωάς μου είναι πιστοποιημένος επίσημος συνεργάτης του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε Ζωή». Στόχος του είναι η αύξηση, σε πανεθνικό επίπεδο, του συνολικού αριθμού των δοτών μυελού των οστών, που αποτελούν ελπίδα ζωής για όλους τους ασθενείς που νοσούν από καρκίνο του αίματος και χρειάζονται μεταμόσχευση, αυξάνοντας της πιθανότητες ίασης τους. Ήδη στο διάστημα των δύο χρόνων που δραστηριοποιείται κατάφερε να εγγράψει 4.000 εθελοντές δότες στην Εθνική Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Η διαδικασία

Εθελοντής δότης μυελού των οστών μπορεί να γίνει όποιος είναι μεταξύ 18-50 ετών, χωρίς σοβαρά ιατρικά προβλήματα, ακολουθώντας δύο απλά βήματα:

1. Να συμπληρώσει αίτηση

2. Να δώσει δείγμα σάλιου με μπατονέτα

Αν κάποιος βρεθεί να είναι συμβατός με ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, τότε θα ειδοποιηθεί για τη δωρεά και σε περίπτωση που εξακολουθεί να θέλει να γίνει δότης, καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα, αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά. Η διαδικασία γίνεται εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και ακίνδυνα με μέθοδο παρόμοια με αυτή της απλής αιμοληψίας.

«Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ο μοναδικός ήρωας ενός παιδιού ή ενήλικα που η ζωή του κινδυνεύει και χρειάζεται βοήθεια. Αν γίνουμε όλοι υποψήφιοι δότες μυελού των οστών σώζουμε μία ζωή και γινόμαστε μέρος τις μεγαλύτερης αλυσίδας ανθρωπιάς» πρόσθεσε η κα Λεγάκι.

Η δράση Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Εγγραφής Νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καλλιόπη του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» από τις 10 το πρωί έως 10 το βράδυ.