ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρία νέα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτδας στο Ρέθυμνο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Τρία κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας παρουσιάστηκαν στο Ρέθυμνο τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που κρούει το καμπανάκι κινδύνου για μεγάλη προσοχή σε θέματα υγιεινής.

Τρία νέα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτδας στο Ρέθυμνο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Συνολικά όπως αναφέρουν τα Κρητικά Μέσα (Prisma news και Candia news) τρία παιδάκια, 2,5 χρονών, 40 ημερών και 7 χρόνων νόσησαν, τα δύο πρώτα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και ήδη πήραν εξιτήριο, ενώ το τρίτο, το πιο πρόσφατο περιστατικό εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο, ακολουθώντας την ενδεδειγμένη αγωγή.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα το θέμα του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β απασχόλησε εντονότατα, τόσο το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΣΔΥ, όσο και την GlaxoSmithKline η οποία παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, επιμένουν πως το εμβόλιο πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών καθώς ακόμη και ένα θάνατος έχει μεγάλη σημασία ενώ μακροπρόθεσμα, το εμβόλιο θα εξοικονομήσει πόρους για το σύστημα υγείας. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από την πλευρά τους, δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, εάν πρέπει να ενταχθεί το εμβόλιο στο Πρόγραμμα, καθώς η τιμή του είναι πολύ υψηλή (κοστίζει 100 περίπου ευρώ η δόση και απαιτούνται 4 δόσεις) ενώ τα περιστατικά στην Ελλάδα είναι πολύ λίγα.

Και τα τρία περιστατικά τώρα του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα Κρητικά Μέσα, αφορούν ιογενή μηνιγγίτιδα, άρα δεν χρειάστηκαν μέτρα φαρμακευτικής προφύλαξης με αντιβίωση στο περιβάλλον των παιδιών, όπως συνίσταται στην περίπτωση μικροβιακής μηνιγγίτιδας. Αυτό που συστήνουν οι γιατροί είναι να τηρούνται αυστηρά στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι κανόνες υγιεινής (καλό πλύσιμο των χεριών, καθαριότητα στις τουαλέτες), ως πρόληψη και καλό θα είναι τα παιδιά όταν εμφανίζουν πυρετό να μένουν σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά που θα απυρετήσουν. Συνολικά φέτος έχουν εμφανιστεί τέσσερα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας στο Ρέθυμνο, και αρκετά ακόμη σε Ηράκλειο και Χανιά γεγονός που δείχνει ότι «κυκλοφορεί» ιός στις κοινότητες των παιδιών.

«Ήδη έχουμε αρκετά περιστατικά για την εποχή και αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορεί κάποιος ιός που προκαλεί ιογενή μηνιγγίτιδα. Όλα πάντως τα περιστατικά είναι ήπιας μορφής, δεν έχουμε κάποιο σοβαρό», είπε στην Κρητική Επιθεώρηση η παιδίατρος του νοσοκομείου Ρεθύμνου Πελαγία Νεονάκη.

Η ίδια επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν το άρρωστο παιδί μήπως παρουσιάσει συμπτώματα τα οποία δεν τα έχουν ξαναδεί σε περίπτωση ασθένειας. Αν δηλαδή το παιδί έχει διαφορετική από τη συνήθη εικόνα του όταν αρρωσταίνει. Αν φαίνεται υποτονικό, έχει υπνηλία, εμφανίζει συμπτώματα αστάθειας, θόλωση όρασης, δυσκαμψία στον αυχένα, ακόμη και αν δεν συνδυάζονται αυτά τα συμπτώματα με υψηλό πυρετό. Μπορεί ο πυρετός να υπάρχει αλλά να είναι χαμηλός.

Επιπλέον, τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρά να τηρούν τους γνωστούς κανόνες υγιεινής, για να προφυλάσσουν τον εαυτό τους από τους ιούς γενικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στο πρώτο περιστατικό μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκε σε παιδάκι προσχολικής ηλικίας στο Ρέθυμνο πριν μερικές εβδομάδες τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων άργησαν να βγουν τρεις μέρες και δεν είχε γίνει γνωστό αν ήταν μικροβιακή η ιογενής, πλέον, όπως τόνισε η κυρία Νεονάκη, τα αποτελέσματα βγαίνουν εντός 24ωρου. Έτσι αποφεύγεται η άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικού φαρμάκου στα άλλα παιδιά του σχολείου και στην οικογένεια του ασθενούς, που στην πρώτη περίπτωση, λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε αλλά και της καθυστέρησης των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, δόθηκε χωρίς να πρέπει να δοθεί αφού ήταν ιογενής.

Διαβάστε ακόμη:

Μηνιγγίτιδα Β: Τα ηθικά και πραγματικά διλήμματα της ένταξης του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα